“Lidl” na udaru kritika: Trgovci sakrivaju izraelsko porijeklo robe

14.11.2023. | 10:26

Supermarketi lanca “Lidl” našli su se na udaru kritika u Francuskoj zbog navodnih pokušaja da sakriju izraelsko porijeklo nekih proizvoda i robe, javili su lokalni mediji.

Eskalacija sukoba u Gazi dovela je do poziva da se roba iz Izraela potpuno zabrani.

Francuski potrošači primjetili su da “Lidl” na avokado i nar iz Izraela stavlja etiketu o afričkom ili španskom porijeklu. Veliki broj korisnika objavio je fotografije proizvoda i njihovih etiketa na platformi “Iks” kao dokaz rekavši da je to skandal u “Lidlu”.

“Na ovom proizvodu navodi se da je uvezen iz Maroka, ali nakon pregleda jasno je da je proizvod iz Izraela”, napisao je jedan od korisnika društvenih mreža.

Potrošači vjeruju da se ovo dešava u mnogim prodavnicama, jer su slične situacije registrovane u prodavnicama “Ošan” i “Karfor”, prenosi “Raša tudej”.

Iako su slučajevi pogrešnog etiketiranja robe registrovani i ranije, njihov broj se naglo povećao nakon početka sukoba na Bliskom istoku početkom oktobra i sve su češći pozivi propalestinskih aktivista za bojkot izraelske robe.

Pojedini potrošači misle da su ti pozivi natjerali prodavnice da pogrešno etiketiraju robu izraelskog porijekla kako bi potrošači nastavili da je kupuju.

Komentarišući ove izvještaje, “Švarc grupa”, koja je vlasnik prodavnica “Lidl”, saopštila je da je do tih grešaka došlo slučajno.

“S obzirom na nedavne događaje na Bliskom istoku, uplašeni smo onim što se dešava u našim prodavnicama i sa velikom zabrinutošću posmatramo situaciju. Kompanije `Švarc grupe` odbacuju sve oblike nasilja. Naše misli su sa žrtvama sukoba”, navedeno je u saopštenju pres-službe “Švarc grupe”.

Oznake: Trgovci