Letovi otkazani: Aerodromi u Diseldorfu, Hamburgu i Kelnu prazni

20.04.2023. | 11:40

Aerodromi u Diseldorfu, Hamburgu i Kelnu danas su prazni zbog štrajka koji je organizovao njemački sindikat “Verdi”.

Skoro 100.000 ljudi danas i sutra biće pogođeno štrajkovima radnika obezbjeđenja na tri aerodroma zbog uvećanih troškova života, a oko 700 letova će biti otkazano, saopštilo je aerodromsko udruženje ADV.

Sindikat je saopštio da je pregovarao sa udruženjem za bezbjednost vazduhoplovstva /BDLS/ da se založi za povećanje plata za noćne smjene, vikende i državne praznike, ali se ne nazire napredak.

Predviđeno je da se sutra štrajk proširi jer je “Verdi” pozvao osoblje obezbjeđenja na aerodromu u Štutgartu da im se pridruži, što je navelo aerodrom da otkaže sve polaske.

NJemački sindikat EVG takođe je pozvao na štrajk radnika u saobraćaju širom zemlje, a među ugroženim kompanijama je nacionalni željeznički operater “Dojče ban”.

Štrajk će uticati na 50 kompanija i trajaće sutra od 3.00 do 11.00 časova, uz očekivane značajne poremećaje, saopštio je sindikat željeznice i transporta.

Visoka inflacija u najvećoj evropskoj ekonomiji izazvala je talas štrajkova posljednjih mjeseci jer radnici traže veće plate kako bi nadoknadili rastuće troškove života.