Lavrov: Format Opek plus neće biti narušen

19.03.2022. | 19:59

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da nema osnova za razmišljanja da će format Opek plus biti narušen, jer to nikome nije u interesu.

“Primjetili smo da Amerikanci kontaktiraju Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Katar u vezi sa naftom i gasom. Ove zemlje, kao i Venecuela i Iran, nedvosmisleno poručuju da su po pitanju pojave novih igrača na tržištu nafte sve posvećene formatu Opek plus, gdje se kvote za svakog učesnika razmatraju i dogovaraju na osnovu konsenzusa”,rekao je Lavrov.

On je dodao da za sada ne vidi osnov za razmišljanja da bi ovaj mehanizam mogao biti narušen, prenosi TASS.

“Niko nije zainteresovan za to”, naglasio je šef ruske diplomatije.

Lavrov je rekao da Rusija nikada ne izdaje svoje kolege i partnere u politici.

“Venecuela je naš prijatelj. Iran nam je bliska država. A kada se vodeća svjetska zemlja, a to su SAD, bavi globalnim, zajedničkim problemima, planetarnih razmjera, na osnovu sopstvenih interesa koji su određeni dvogodišnjim izbornim ciklusima, najozbiljniji problemi su žrtvovani zbog toga”, rekao je Lavrov.

On kaže da su akcije SAD očigledno usmjerene na to da pokažu da “demokratski predskjdnik i administracija rade svoj posao i da im dobro ide uoči novembarskih izbora za Kongres”.