Lanac marketa iz Rusije traži dobavljače u Republici Srpskoj

Prehrambeni i poljoprivredni proizvodi kompanija iz Republike Srpske imaju mjesta na policama naših marketa u Rusiji. To su poručili predstavnici jedne od najvećih ruskih kompanija u oblasti maloprodaje “O Key Group”, poslije sastanka sa privrednicma iz Republike Srpske.

Došli su u Banjaluku kako bi istražili mogućnosti uvoza prehrambenih proizvoda visokog kvaliteta iz Republike Srpske na rusko tržište.

“Ono što smo danas vidjeli na sastanku, tu su bili predstavnici raznih kompanija, iz prehrambene indusrije koji proizvode alkoholna pića, sireve, kečape, majoneze itd. Sve su to proizvodi koji su potrebni ruskom tržištu i za koje smo mi zainteresovni. Zahtejvi ruskog tržaišta se ne razlikuju od zahtjeva evopskog tržišta”, istakao je Armin Burger, direktor “O Key Group”.

“Bilo je riječi i o količinama. Ono što nas uvijek plaši jesu te količine, jer doživljavamo ruskot tržište, jako veliko i zahtjevo tržište. Međuti, danas smo čuli da se može uslovno rečeno krenuti sa mnajim količinama da budu izlistane na rafama trgovčkih lanaca samo određenog region ili određene oblasti”, naglasila je Dragana Kokot, direktor Sektora za ekonomske-pravne poslove PK RS.

Predstavnici ruske kompanije razgovarali su sa proizvođačima prehrambenih proizvoda i roba široke potrošnje, te obišli nekoliko proizvodnih društava. Predstavile su se 24, za sad zainteresovane kompanije iz Republike Srpske. Ruska delegacija željela je da stekne potpuniju sliku o proizvodnim kapacitetima, standardima proizvodnje i poslovanja.

“Predali smo naše kataloge i naše uzorke i upoznali ih da mi već ima dvije godine sarađujemo sa ruskim tržištem. Oko 300-400 tona izvozimo godišnje na to tržište i imamo sve pozitivne saradnje”, rekao je Aleksandar Kojović, direktor Prehrambene industrije “Swislion”.

“Moram reći da je rusko tržište naravno izazovno tržite, ali mi svako u svom domenu i sektoru može da podnese toliko koliko ima svoji dostupnih kapaciteta. Mi iz Banjalučke pivare naravno da smo zainteresovani za izlazak na rusko tržište”, istakao je Dejan Ćato, Banjalučka pivara.

BiH čeka dvije godine na rusku dozvolu za izvoz hrane životonjsko porijekla, kaže Mirko Šarović, ministar trgovine u tehničkom mandatu. Sve procedure su kaže Šarović, završene i čeka se zeleno svjetlo.

“Što se tiče Rusije mi s njima imamo deficit upravo radi uvoza energenata, nafte i gasa, ali to iz godineu godinu smanjujemo našim izvozom voća i povrća i što je interesantno farmaceutskih proizvod. Nekoliko naših kuća bilježi odlične rezultate. To ni iz daleka nije ono kolike su naše mogućnosti”, naglasio je Mirko Šarović, ministar trgovine i ekonomskih odnosta u Savjetu ministara Bih u tehničkom mandatu.

“O Key Group”, čiji su predstavnici boravili u Banjaluci, trenutno posjeduje više od 70 hipermarketa i 85 supermarketa. Zapošljavaju više od 20 hiljada ljudi i imaju godišnji promet više od 2,2 milijarde evra. Svake godine prošire poslovanje za 20 odsto.

 

Izvor:(ATV) 

Ostavite komentar: