Lakše do novca – prezentovan Garantni program podrške privredi

Kao nastavak odgovora na ekonomske poremećaje izazvane pandemijom COVID-19 Vlada Srpske i Ministarstvo finansija RS pripremili set srednjoročnih mjera s ciljem podrške bržem oporavku privrede i ublažavanju štetnih posljedica pandemije.

Tim povodom, ministar finansija Zora Vidović danas je održala sastanak sa predstavnicima banaka i mikrokreditnih organizacija, na kojem je detaljno predstavljena mjera ”Garantni program podrške privredi za ublažavanje posljedica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2”.

– Cilj Garantnog programa je olakšavanje pristupa finansijskim sredstvima za mikro, mala i srednja preduzeća, izdavanjem garancije za obezbjeđenje potraživanja po kreditu odobrenom od banke ili mikrokreditne organizacije. Garancije Garantnog programa su portfolio garancije, odnosno skup pojedinačnih garancija za kredite iz portfolija, i predstavljaju bezuslovnu garanciju Srpske, koju u njeno ime i za njen račun izdaje Garantni fond RS. Garantni program je pripremljen po ugledu na najbolju međunarodnu praksu, poštujući pravila struke, te uzimajući u obzir fiskalni kapacitet RS – saopšteno je iz Ministarstva finansija RS.

Izvor: Srpskainfo

Ostavite komentar: