Lagan život! Tri najbogatija čovjeka svijeta ove godine neće platiti porez na dohodak

20.12.2020. | 18:35

Nakon što se Ilon  Mask nedavno preselio u Teksas, sada sva trojica najbogatijih ljudi na svijetu žive u američkim državama koje ne ubiru porez na dohodak.

Početkom mjeseca, tačnije 8. decembra, objavljeno je da je Mask napustio svoj dom u Kaliforniji kako bi otišao u teksas, gdje se gradi Teslina nova fabrika.

Najbogatiji čovjek na svijetu, Džef Bezos, koji ima neto vrijednost veću od 183 milijarde dolara, živi u državi Vašington.

Treći na Bloombergovom indeksu milijardera je kreator Majkrosofta Bil Gejts, koji takođe ima prebivalište u državi Vašington.

Teksas i država Vašington dvije su od devet američkih država koje ne ubiru porez na dohodak. Ostalih sedam su Aljaska, Florida, Nevada, Nju Hempšir, Južna Dakota, Tenese i Vajoming, piše Unilad.

Inače, za Maska je ova godina bila “unosna”. Njegovo bogatstvo je u porastu kako Tesline dionice rastu. Prije dva dana, 18. decembra, dionice kompanije su narasle za 6 odsto, postavljajući novi najviši nivo od 695 američkih dolara.

U proteklih 12 mjeseci svojoj je neto vrijednosti dodao više od 127 milijardi dolara. Prema mišljenju Forbesa, samo Maskova raketna kompanija SpaceX sada se procjenjuje na 46 milijardi dolara.

Oznake: Bogatstvo, Dohodak, Porez