Kupci iz EU nepovratno izgubljeni: Izvoz peleta i cijepanog drveta nikad lošiji

10.10.2023. | 07:58

Potražnja za peletom i ogrevnim drvetom kako na domaćem tako i na stranom tržištu veoma je loša, a osim tople jeseni glavni razlog izvoza na kašičicu jesu, tvrde domaći proizvođači, izgubljeni kupci u Evropskoj uniji koji su lani, kada je BiH spustila rampu za plasman ogreva, pronašli nove dobavljače.

Predsjednik Asocijacije sertifikovanih proizvođača peleta u BiH Goran Ivanović rekao je za “Glas” da na pragu grijne sezone domaće firme imaju veoma malo upita kupca te je samim tim i prodaja loša.

“Dani su topli, a i prošla zima je bila dosta blaga pa je kupcima ostalo peleta, a sada su samo dokupili dio. Kada zahladi vjerovatno će doći do naglog rasta tražnje, ali i to ćemo vjerovatno amortizovati vrlo brzo jer imamo kapacitete. Do problema može doći jedino ako zima počne naglo pa se onemogući sječa u šumi i tada ne bismo imali sirovine. Cijena tone peleta ove sezone kreće se od 500 do 580 KM, što je realan iznos u odnosu na troškove koje imamo”, naveo je Ivanović.

Dodaje da su ipak najveći problem izgubljeni kupci na tržištima Italije, Slovenije, Austrije koje ne mogu da vrate.

“Veoma sporo uspostavljamo kontakte sa kupcima koje smo izgubili zbog zabrana izvoza peleta tokom prošle godine. S druge strane, Evropska unija je uspjela podići svoje proizvodne kapacitete. Oni su ove godine instalirali kapacitete od dva i po miliona tona, što će nama i u godinama koje dolaze svakako praviti probleme. Usljed svega toga potražnja na ino-tržištu pala je i do 40 odsto”, rekao je Ivanović i naveo da ima proizvođača koji su zbog smanjene potražnje zatvorili proizvodne pogone.

Direktor preduzeća za proizvodnju peleta “Ensa” iz Srpca Ranko Sladojević kaže da izvoza ove sezone praktično i nema.

“Izvoz se sveo otprilike na jedan kamion mjesečno u Sloveniju što je zanemarljivo. U Italiju više uopšte ne plasiramo robu. Nismo konkurenti cijenom, a i izgubili smo kupce koje ne možemo vratiti jer su se ljudi morali snalaziti kod drugih dobavljača. Ostali smo bez značajnog dijela tržišta EU, zabrana plasmana nam je mnogo odmogla”, priča Sladojević.

On smatra da pad potražnje na domaćem tržištu zahtijeva dublju analizu.

“Treba vidjeti šta su stvarni razlozi. Jedan je sigurno nagli skok cijena sirovine pa samim tim i peleta zbog čega je dio kupaca prešao na toplotne pumpe i druge energente. U razgovoru sa kolegama čujem da se veoma slabo prodaju i peći za pelet što znači da novih potrošača nema”, rekao je on.

Teška situacija je i kada je riječ o prodaji cijepanog drveta koje po paleti košta u prosjeku oko 230 KM.

“Na pragu sezone nemam nijednu narudžbu. To se nije nikad desilo otkako radim ovaj posao, a to je duže od dvije decenije. Imam deset velikih kupaca iz inostranstva koji su prije mjesec stopirali narudžbe jer tvrde da su im skladišta puna. Tako je i kod drugih kolega, ne znamo šta da radimo”, rekao je za “Glas” potpredsjednik Udruženja drvoprerađivača drvnih sortimenata niže vrijednosti RS Đorđe Brkić.

Da problema u drvnoj industriji ne manjka pokazuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku prema kojima je u Srpskoj za osam mjeseci ove godine proizvedeno 9,5 odsto manje raznih šumskih sortimenata, dok je prodaja skliznula za 12,4 odsto. Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori RS Igor Andrić rekao je da ovakva situacija sa proizvodnjom drvnih sortimenata nije zadovoljavajuća i da predstavlja 61 odsto od godišnjeg plana.

“Problemi su nedostatak radne snage te povećanje cijena energenata, posebno u posljednja dva mjeseca”, naveo je Andrić.

Trupci

Goran Ivanović kaže da im izvoz trupaca, koji je dozvoljen od početka avgusta, pravi značajne probleme u proizvodnji.

“Velika je šteta za kompletnu drvnu industriju da se izvozi sirovo drvo, bez prethodne obrade jer time ne upošljavamo domaći kadar i ne pravimo finalne proizvode koji postižu veću cijenu. Nedostatak sirovine jeste problem koji se ponavlja godinama i situacija je sve gora”, kazao je Ivanović.

Oznake: Izvoz, Pelet