Kulina negira: Nije stigao nikakav zahtjev za angažovanje novca iz Centralne banke

24.03.2021. | 15:55

Član Upravnog odbora Centralne banke Dragan Kulina rekao je Srni da u Centralnu banku nije stigao, niti je na Upravnom odboru razmatran, bilo kakav zahtjev za angažovanje novca iz ove banke za bilo kakve potrebe, tako da je izjava guvernera Centralne banke data federalnim medijima neutemeljena i krajnje senzacinalistička.

“Mislim da se treba uzdržati od ovakvih izjava u ovom teškom vremenu i napore usmjeriti ka iznalaženju mogućih rješenja koja će pomoći u prevazilaženju negativnih efekata pandemije na ekonomiju BiH”, poručio je Kulina reagujući na izjavu guvernera Centralne banke Senada Softića da neće dati pare predsjedavajućem i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Kulina je rekao da je, koliko je njemu poznato, jedini zvanični pisani zahtjev za izuzimanje novca iz Centralne banke, od osnivanja te institucije bio upućen 2015. godine od Predsjedništva BiH kada su članovi tog tijela bili Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović.

On je podsjetio da je tada traženo da se razmotri mogućnost da Centralna banka iz svojih rezervi izdvoji određeni iznos KM, radilo se o iznosu između 100 i 200 miliona KM, navodno za potrebe finansiranja fonda iz kojeg bi se kreditirala mala i srednja preduzeća. Prema njegovim riječima, o tome postoje pisani tragovi u vidu zvaničnih dokumenata najviših institucija BiH.

Kulina je istakao da je na bazi tog zahtjeva, u Centralnoj banci izvršena detaljna analiza mogućnosti i modaliteta da se udovolji tom zahtjevu, što je u svakoj varijanti podrazumijevalo promjene Zakona o Centralnoj banci.

“Taj materijal je razmatran i prihvaćen od Upravnog odbora Centralne banke i kako takav bio je upućen Predsjedništvu BiH u vidu odgovora na pomenuti zahtjev ali, najvjerovatnije zbog protivljenja međunarodnih predstavnika, ta ideja nije realizovana”, istakao je Kulina.