Kućni budžeti žestoko “na udaru”! Cijene riže u julu najviše od 2011. godine

15.08.2023. | 20:21

Indeks cijena svih vrsta riža porastao je u julu za 2.8 procenata na mjesečnom i 19.7 procenata na godišnjem nivou, da bi dostigao najviši nominalni nivo od septembra 2011. godine, nakon što je Indija zabranila izvoz te žitarice od 20. jula.

U izvještaju Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) ističe se da ograničenja izvoza riže mogu “da pogoršaju visoku domaću inflaciju (cijena) hrane u mnogim zemljama”.

“Ovaj pritisak… (izaziva) značajnu zabrinutost za bezbjednost (snabdijevanja) hrane za veliki dio svjetske populacije, posebno one koji su najsiromašniji i koji veći dio svojih prihoda (izdvajaju za) kupovinu hrane“, upozorio je FAO.

Kako se navodi u izvještaju, globalne cijene prehrambenih proizvoda porasle su u julu zbog ukidanja takozvane Crnomorske inicijative za žito i novih trgovinskih ograničenja za rižu.

Indeks cijena hrane na globalnom tržištu prema podacima FAO, koji prati mjesečne promjene u međunarodnim cijenama prehrambenih proizvoda kojima se trguje na globalnom nivou, u julu je u prosjeku iznosio 123.9 poena, što je 1.3 odsto više u odnosu na prethodni mjesec, dok je 11.8 odsto ispod nivoa iz jula 2022. godine.

Ovo povećanje je podstaknuto naglim skokom indeksa cijena biljnog ulja, koji je porastao za 12.1 odsto u odnosu na jun nakon sedam uzastopnih mjeseci pada.

Međunarodne cijene suncokretovog ulja su se oporavile za više od 15 odsto tokom mjeseca, dok su cijene palminog, sojinog i ulja repice porasle zbog zabrinutosti za izglede za proizvodnju u vodećim zemljama proizvođačima.

FAO indeks cijena žitarica opao je za 0.5 odsto od juna, međutim, međunarodne cijene pšenice su porasle za 1.6 odsto, što je njihov prvi mjesečni rast u posljednjih devet mjeseci, zbog neizvjesnosti u vezi sa izvozom iz Ukrajine, kao i zbog nastavka sušnih uslova u Sjevernoj Americi.

U izvještaju se takođe navodi da je indeks cijena šećera opao za 3.9 odsto, mliječnih proizvoda za 0.4 odsto u julu, a indeks cijena mesa za 0.3 odsto, donosi “NovaEkonomija”.

“Ponude za goveđe, ovčije i živinsko meso su se smanjile zbog solidne ponude i u nekim slučajevima niže potražnje vodećih uvoznika. Nasuprot tome, cijene svinjskog mesa su porasle, odražavajući visoku sezonsku potražnju u kombinaciji sa stalnim ograničenim zalihama iz zapadne Evrope i Sjedinjenih Američkih Država“, naveo je UN FAO.

Oznake: Cijena, Riža