Krstić uvjerava: Zvornička “Alumina” državi isplatila više od 100 miliona KM

26.05.2021. | 10:37

Kompanija “Alumina” iz Zvornika je u proteklih osam godina državi isplatila više od 100 miliona KM na ime poreskih obaveza, rekao je direktor Sektora za ekonomiku i finansije ove kompanije Vladimir Krstić.

Krstić je objasnio da su od 2013. do 2020. godine u ovom iznosu isplaćeni porezi i doprinosi na zarade kao najznačajniji poreski oblik, porez na dobit, na imovinu, na plate i ostale naknade i davanja, što su obaveze “Alumine” iz poslovanja, odnosno iz prihoda i dobiti koje ova kompanija godišnje ostvaruje.

“Od momenta otvaranja stečaja u matičnom preduzeću fabrici glinice `Birač` pristup je bio da se sve obaveze prema državi obračunavaju i plaćaju u skladu sa standardima i zakonima koji su primjenjivi na poreske oblike pod koje potpada poslovanje kompanije, te da se uplaćuju na vrijeme, odnosno u rokovima dospijeća”, rekao je Krstić novinarima.

On je dodao da u 2013. godini likvidnost i solventnost “Alumine” nije bila na zavidnom nivou, što je posljedica stečaja i svih događaja koji su prethodili stečaju u matičnom preduzeću, tako da nije bilo jednostavno novčane tokove uskladiti sa poreskim propisima, odnosno sa zakonima koje su poreske obaveze iziskivale.

Krstić je rekao da se poslovanje “Alumine”, kako je vrijeme prolazilo, sve više stabilizovalo, bez obzira na reputaciju kompanije koja je bila izložena i sudskim sporovima, posredno i neposredno, dok je samim tim i njen kredibilitet bio manji nego što bi bilo u drugačijim okolnostima.

Prema njegovim riječima, kompanija je u ovih osam godina funkcionisala normalno sa aspekta obračuna i isplate svih poreskih obaveza i sa teretima koji podrazumijevaju stečaj matične kompanije, a samim tim i uticaj na njenu reputaciju i kredibilitet kod banaka, inostranih partnera, kupaca i dobavljača.

“Pregovaračka pozicija `Alumine`, naročito tokom 2013. i početkom 2014. godine, nije bila laka, pogotovo u periodima kada je cijena na berzi našeg osnovnog proizvoda glinice bila niska”, naveo je Krstić i dodao da se razvojem poslovanja, osvajanjem novih proizvoda koji su ulazili u proizvodni i prodajni program, te ostvarivanjem veće marže, “Alumina” polako oslobađala uticaja berze i “čistila” akumulirane obaveze iz ranijeg perioda.

On je istakao da je, što je vrijeme više odmicalo, poslovanje kompanije postajalo sigurnije, jače i otpornije na razne udare koji su neminovni u poslovanju, ne samo u regionu, nego u svijetu, pa i u prošloj godini koja je po svemu, a posebno po kovidu 19, bila teška za sve.

Krstić je rekao da je i u tim okolnostima “Alumina” uspjela da sve poreske obaveze obračuna adekvatno i isplati na vrijeme, odnosno u roku dospijeća.

Govoreći i obavezama prema dobavljačima, Krstić je naveo da je situacija i u toj oblasti dobra i da je kompanija došla na nivo da sve obaveze isplaćuje u rokovima dospijeća i da planira da taj nivo drži dokle to budu okolnosti dozvoljavale.

On je dodao da i u pogledu poslovanja kompanija nema problema, ukoliko se ne pojave eksterne situacije, odnosno komplikacije, koje mogu da ugroze poslovnu dinamiku.

“Ne očekujemo da će se to desiti, ali spremni smo na sve varijante da bi zaštitili kompaniju primjenjujući sva zakonom dozvoljena sredstva, a sve s ciljem zaštite ljudi koji rade neposredno u `Alumini`, ali i ljude i firme koje su zavisne od ove kompanije, kako bi samim tim doprinijeli i razvoju regije i Republike Srpske”, zaključio je Krstić.

Oznake: Alumina, Zvornik