Kršili propise: Benzinske pumpe i marketi lani platili žestoke kazne zbog cijena

30.03.2023. | 07:38

Zbog kršenja marži prilikom formiranja cijena goriva i osnovnih životnih namirnica, benzinske pumpe i marketi u Republici Srpskoj unazad godinu dana kažnjeni su sa skoro 3,62 miliona KM.

Prema podacima Inspektorata RS, od marta lani do kraja februara ove godine, inspektori su obavili ukupno 516 kontrola u pomenutim objektima, a u 310 utvrđene su nepravilnosti.

“U januaru i februaru ove godine, na benzinskim pumpama sprovedene su 24 kontrole formiranja cijena, od čega su tri bile sa utvrđenim nepravilnostima, pa su izrečene kazne od 45.000 KM. Kada je riječ o formiranju cijena osnovnih životnih namirnica, obavljeno je 28 kontrola u marketima i trgovačkim objektima. U tri slučaja utvrđeno je da se trgovci nisu pridržavali propisanih marži prilikom formiranja cijena, pa su im izrečene kazne od 45.000 KM”, kažu za Srpskainfo u Inspektoratu RS.

Naglašavaju da je prioritet u radu republičke tržišne inspekcije i u protekloj godini bila kontinuirana kontrola formiranja cijena osnovnih životnih namirnica, kao i goriva.

“U tržnim centrima i marketima u protekloj godini izvršene su 203 kontrole poštivanja Uredbe o ograničavanju marži. U 138 slučajeva utvrđene su nepravilnosti, na osnovu kojih su inspektori izdali 304 prekršajna naloga u visini od 1.253.200 KM. Takođe, sprovedena je i 261 kontrola na benzinskim pumpama, od čega je 166 bilo sa utvrđenim nepravilnostima. Izdato je 338 prekršajnih naloga od 2.275.700 KM. Utvrđene nepravilnosti uglavnom su se odnosile na formiranje cijena”, poručuju iz Inspektorata RS.

Podsjećamo, ograničenje marže odnosi na: kuhinjsku so, pakovanje od 1 kg, svinjsku mast, ulje suncokretovo 1 i 5 litara, biljnu mast, margarin, pakovanje od 250 i 500 gr, pasterizovano i sterilizovano mlijeko, pakovanje od 1 litar, 2,8 odsto mliječne masti i pasterizovano mlijeko pakovano u plastičnu foliju, 1 litar, jogurt, pakovanje od 1 litara, 2,8 odsto mliječne masti i jogurt pakovan u plastičnu foliju 1 litar, pšenično brašno, hljeb napravljen od brašna TIP-500 i brašna TIP-850, te šećer kristal, pakovanje od 1 i 5 kg.

Za sve ostale proizvode koji nisu obuhvaćeni Uredbom o ograničenju marži, cijene se formiraju u skladu s ponudom i potražnjom na tržištu, odnosno riječ je o slobodnom formiranju cijena, kako je to i propisano Zakonom o regulisanju cijena.