Kriza u širokom luku zaobilazi tržište nekretnina: Stanovi u oglasima “ne prežive” ni dan

10.11.2023. | 20:35

Kriza ove godine, čini se, u širokom luku zaobilazi tržište nekretnina bar ako je suditi po prodaji novih stanova, koja je za 10,9 odsto veća u odnosu na isti period lani, a da je došlo do stabilizacije u branši tvrde i agenti i investitori koji tvrde da potražnje ne manjka.

Prema najnovijim podacima Zavoda za statistiku, u trećem tromjesečju ove godine prodato je 720 stanova, od čega 249 u Banjaluci.

Statističari su izračunali i da je korisna površina prodatih novih stanova u trećem tromjesečju ove godine u odnosu na isti period lani, takođe, porasla i to za 15,5 odsto.

Direktor agencije za nekretnine “Remaks” iz Banjaluke Dragan Milanović kaže da su pozitivni statistički pokazatelji rezultat stabilizacije na tržištu.

– Lani je usljed rasta cijena građevinskog materijala izazvanih inflacijom, zbog rata u Ukrajini, došlo do poskupljenja nekretnina i prva reakcija kupaca bila je pad potražnje, jer se nije znalo da li će to trajati mjesec, dva, pet pa je došlo i do pada prodaje. Takva je bila čitava prošla godina, a ove imamo blagi rast prodaje koji nije dostigao 2021. godinu, koja je vjerovatno bila rekordna. Kupci su se pomirili sa novonastalim cijenama i prodaja je porasla – rekao je Milanović za “Glas”.

On je istakao da je vrlo interesantan podatak da je prodata veća kvadratura stanova u odnosu na lani.

– Razlog jeste taj što kupcima manjih stanova, koji se uglavnom finansiraju iz kredita, mnogo faktora ne ide naruku. Prije svega veće kamatne stope, ali i inflacija koja je opteretila njihove kućne budžete pa ne mogu da se zadužuju u onoj mjeri kao ranije, jer im veći dio plate odlazi na svakodnevne troškove. S druge strane, ljude koji imaju vlastita sredstva, i inače kupuju veće stanove, inflacija tjera u suprotnom smjeru. Ako im novac stoji u banci gubi na vrijednosti tako da su oni ove godine više ulagali u nekretnine – ističe Milanović.

Dodaje da je potražnja veoma dobra te da ima stanova koji budu prodati istog dana kada se i ponude na oglasima.

– Stanove kupuju mladi bračni parovi, ljudi iz unutrašnjosti bilo kao investiciju ili za djecu koja studiraju u Banjaluci, ali i dijaspora. Nemali broj naših građana koji radi u inostranstvu kupuje po više stanova jer cijena kvadrata, iako za naše prilike visoka, njima nije problem s obzirom na zaradu. Takođe, tržište nekretnina je za naše građane kao oaza ulaganja, jer kod nas malo ko trguje na berzi, pokreće biznis ili zarađuje od dividende. Svako ko ima ušteđevinu najradije kupi stan – pojašnjava on i dodaje da se cijene kvadrata ove godine u suštini nisu mijenjale te da najjeftiniji kvadrat u Banjaluci košta 2.950 KM, a najskuplji 5.000.

Vlasnik i direktor građevinske firme “Falkon” iz Teslića Momir Smiljanić kaže da je i te kako zadovoljan potražnjom za stanovima te da kupci većinu rezervišu prije nego što oglase prodaju i cijenu kvadrata.

– Trenutno u Banjaluci gradimo zgradu ukupne površine oko 6.000 kvadrata za koju još nismo oglasili prodaju, ali zainteresovani kupci nam se uveliko javljaju. Od 50-60 stanova koliko gradimo, 70 odsto je već rezervisano. Za pojedine nekretnine ima čak i više interesanata. Kupci su uglavnom naši stari klijenti koji znaju kako gradimo – rekao je Smiljanić.

Materijal

Momir Smiljanić kaže da je ova godina znatno povoljnija od prošle i kada je riječ o cijenama repromaterijala.

– Željezo je pojeftinilo, dok je većina ostalih materijala zadržala isti cijenu. Neki su međutim blago poskupili, ali to je neznatno i nije bilo turbulencija kao lani – kazao je Smiljanić, piše Glas Srpske.