Krivac će biti kriptovaluta: Može doći do rasta vrijednosti hipotekarnih kredita kao 2008. godine

Džon Kanlif, zamjenik guvernera Banke Engleske, izjavio je da je vrednost kripto-tržišta za samo pet godina porasla sa 16 miliona dolara na 2,3 biliona, koliko vrijedi danas. Njega to podsjeća na rast vrijednosti tržišta hipotekarnih kredita koja je 2008. godine, pred svoj slom, iznosila 1,2 biliona dolara.

“Kada vrijednost bilo čega u finansijskom sistemu raste tako brzo, pri čemu se taj rast dešava u neregulisanom prostoru, finansijske vlasti moraju da se pozabave time”, rekao je on.

Kanlif smatra da bi tržište kriptovaluta trebalo da bude zakonski regulisano ali ističe da ni u tome ne bi trebalo pretjerivati kako se ne bi obeshrabrilo uvođenje inovacija u finansijski sektor.

On smatra da tehnologija na kojoj su zasnovane kriptovalute ima mnogo toga da ponudi, samo je treba oprezno koristiti.

Po njegovom i po mišljenju guvernera Banke Engleske koji je to već više puta spomenuo, kriptovalute nemaju pravu vrijednost i redovno bilježe izuzetno velike fluktuacije, što ugrožava stabilnost finansijskih tržišta svuda u svijetu.

Kanlif podsjeća da na njihovu vrijednost može uticati čak i jedna izjava nekog milijardera, poput Ilona Maska, ili odluka jedne zemlje da ih proglasi nezakonitim, što predstavlja veliki rizik za investitore.

Da su se zadržale samo u digitalnom svetu, onda kriptovalute ne bi predstavljale veliku opasnost za finansijski sistem, smatra on. Ali sada su isprepletane i sa tradicionalnim poslovanjem banaka i drugih privrednih organizacija. Takođe, sve više institucionalnih investitora ulazi na ovaj teren. A svaki teren na kojem cirkulišu velike svote novca potrebno je regulisati i nadzirati, kaže zamenik guvernera, prenosi Telegraf.

Ostavite komentar: