Kriptogroznica trese i Republiku Srpsku

13.11.2021. | 08:58

Kriptogroznica trese Srpsku i BiH, što potvrđuje podatak da broj registrovanih korisnika u jedinoj mjenjačnici digitalnog novca kod nas konstantno raste, a promet u novembru ove u odnosu na kraj prošle godine povećan je za 693,88 odsto.

Svjetski trend trgovanja digitalnim novcem postaje dio i naše svakodnevice, posebno u vrijeme skoka cijena na tržištu kriptovaluta, kada broj onih koji trguju ovom vrstom novca vrtoglavo raste. Ovih dana jedna od najpopularnijih, bitkoin, bilježi istorijski maksimum od 69.000 dolara, pa se može očekivati da i zainteresovanost stanovništva za ovu valutu raste. Da je sve više onih koji trguju digitalnim novcem, potvrđuje i podatak da je u februaru u jedinoj kriptomjenjačnici kod nas bilo oko 3.000 registrovanih korisnika, dok ih je sada oko 8.500.

Izvršni direktor firme “Digital Assent Menagement” poznate po brendu “Balkan Crypto Exchange” (BCY) Boris Majstorović ističe za “Glas Srpske” da trend rasta bilježe konstantno od osnivanja 2018. godine.

– Promet na platformi “BCX.ba” 11. novembra je dostigao 17,5 miliona maraka, što je za 693,88 odsto više u odnosu na kraj prošle godine. Broj uspješnih transakcija veći je za 444,38 odsto, odnosno povećan je sa 1.922 na 10.463 transakcije – ističe Majstorović i dodaje da u ponudi imaju šest kriptovaluta i to bitkoin (“Bitcoin”), “Ethereum”, “Litecoin”, “Bitcoin Cash”, “Tether” i “Ethereum Classic”. Istakao je da rade na tome da uvrste i neke nove, kao i da podrže jednu domaću kriptovalutu. Majstorović dodaje da su najpopularnije kriptovalute na ovoj platformi iste one za koje vlada najveće interesovanje i u svijetu, koje čine 60 odsto tržišne kapitalizacije kriptotržišta, a to su “Bitcoin” i “Ethereum”.

Ekonomista Miloš Grujić podsjeća da je Švedska prva zemlja u Evropi koja je izdala papirni novac 1661. godine, a sada i Šveđani preferiraju korišćenje kartica umjesto gotovine. Dodaje da su uz plaćanje kreditnim karticama i preko “pejpal” sistema kriptovalute najpopularniji oblik plaćanja na internetu. Međutim, ističe da veliki problem u vezi sa kriptovalutama predstavlja njihova nestabilnost cijena.

– Racionalni učesnici na tržištu neće se olako upustiti u međunarodne transakcije kriptovalutama. Međutim, uprkos činjenici da nemaju pokriće niti se mogu upotrebljavati za plaćanje poreza, kriptovalute imaju veliku vrijednost u razmjeni među korisnicima za finansiranje legalnih, ali i ilegalnih aktivnosti – istakao je Grujić za “Glas”. Dodaje da je najveća prednost, ali i mana digitalnog novca insistiranje na anonimnosti korisnika, što ih čini pogodnim za finansiranje kriminalnih djelatnosti.

– Ipak, “trag novca” moguće je provjeriti jer je svaka transakcija zabilježena u blokčejnu. Ne bih da navodim čitaoce na kupovinu ili prodaju kriptovaluta. Rastom popularnosti kriptovaluta porasla je popularnost blokčejn tehnologije i inovativnih načina plaćanja. Kriptovalute se mogu nametnuti kao poželjan način za prenos novca i, naravno, za plaćanje – naglasio je Grujić.

Zarada

Boris Majstorović ističe da imaju dosta primjera gdje su korisnici za kratko vrijeme ostvarili veliku zaradu trgujući kriptovalutama.

– Primjera radi, svi naši korisnici koji su 1. januara 2019. godine kupili jedan bitkoin po cijeni od 6.563 KM i sačuvali ga do danas ostvarili su zaradu od 103.115 KM – naveo je Majstorović.