Kreditna sredstva za jedinice lokalne samouprave: Zajmovi teški 11,56 miliona maraka

04.07.2022. | 07:53

Kreditna sredstva Investiciono-razvojne banke (IRB) Republike Srpske trenutno koristi pet jedinica lokalne samouprave u ukupno odobrenom iznosu od 11,56 miliona maraka.

Prema podacima koje je IRB dostavila “Glasu” zadužene su opštine Donji Žabar, Oštra Luka, Šamac, Istočni Stari Grad i Rogatica.

– U ukupnom iznosu zaduženja od 11,56 miliona maraka, Šamac učestvuje po osnovu četiri zajma, a ukupno odobren iznos toj opštini je 7,9 miliona maraka – pojasnili su u IRB-u.

Osim toga, Rogatica se zadužila za 2,75 miliona maraka, Istočni Stari Grad sa pola miliona, dok je opštini Donji Žabar odobren kredit “težak” 260.000 KM, a Oštra Luka se zadužila za 150.000 maraka.

Načelnik Šamca Đorđe Milićević rekao je za “Glas Srpske” da je po dolasku na mjesto načelnika 2016. godine zatekao dug koji je prelazio 12 miliona maraka.

– Značajan dio sredstava uzetih po osnovu emisije obveznica tada je već bio dospio na naplatu, a osim toga i zatezne kamate je trebalo platiti. Uz pomoć IRB-a smo tada uzeli kredit za restrukturiranje postojećeg duga po nešto povoljnijim uslovima što je u velikoj mjeri pomoglo opštini da postigne redovnu likvidnost budžeta – pojasnio je Milićević.

Dodao je da redovno servisiraju kredite, a dio novca koji se u lokalnu kasu slijeva od poreskih i neporeskih prihoda uspijevaju da usmjere i u kapitalne investicije.

– Prošle godine smo se obraćali takođe IRB-u za obezbjeđenje dijela sredstava za izgradnju vodovodne mreže, međutim nismo uspjeli u tome. Smatram da bi u narednom periodu sredstva IRB-a trebalo da budu što dostupnija svim lokalnim zajednicama u Srpskoj bez obzira na političku pripadnost ili bilo šta drugo – istakao je Milićević.

Načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović rekao je da su se kod IRB-a zadužili kako bi realizovali infrastrukturne projekte.

– Uredno vraćamo kredit, izmirujemo sve poreske obaveze i redovno isplaćujemo plate zaposlenima. Ne znam šta je rješenje za nas male nerazvijene opštine, niti imamo veliki iznos u budžetu, niti mogućnost da se kreditno zadužimo za neki veći iznos. Kada uzmemo u obzir ovu krizu i sve probleme koji nas pritišću, nerazvijene i izrazito nerazvijene opštine nisu u mogućnosti same da asfaltiraju ni pedalj puta, a kamoli da realizuju velike infrastrukturne projekte poput vodovoda, kanalizacije i slično – rekao je Gašanović, naglasivši da im je neophodna pomoć s višeg nivoa vlasti. On je dodao i da je zaduženost ove lokalne zajednice svega sedam odsto.

U opštini Rogatica rekli su da su se zadužili kako bi realizovali nekoliko infrastrukturnih projekata, od završetka gradskog kupališta, izgradnje staze, šetališta uz rijeku, do izgradnje sportske dvorane i kupovine komunalnih vozila.

Ukupna vrijednost

U IRB-u navode da je iz sredstava fondova kojima upravljaju, putem kreditne linije za jedinice lokalne samouprave ukupno odobreno 35 zahtjeva u iznosu od 47,38 miliona maraka.

– Najveći pojedinačni zajam u iznosu od tri miliona maraka odobren je Banjaluci, Bijeljini, Prijedoru, zatim Kozarskoj Dubici, Modriči, Prnjavoru, Šamcu i Tesliću – naveli su u IRB-u.