Kreću pregovori oko povećanja plata radnicima u Srpskoj – Sindikat ima svoje prijedloge

Sindikat zdravstva predlaže da se radnicima u ovom sektoru poveća koeficijent za plate na 165 KM.

Prema najavama iz Vlade RS, zaposleni u zdravstvu, prosvjeti, policiji i pravosuđu mogli bi da se nadaju uvećanoj već junskoj plati, a na predstavnicima granskih sindikata je da sa resornim ministrima dogovore o kojem je tačnom iznosu je riječ.

Očekivanja sindikalaca su da pregovori za povećanje plata radnicima, kreću napokon ove sedmice.

“Već smo obavili dva sastanka sa ministrom zdravlja u prethodnom periodu i poslali smo svoj prijedlog da se ide na povećanje plate kroz povećanje koeficijenta, sa sadašnjih 145 na 165 KM”, rekao je Nikola Crnčević ispred Sindikata zdravstva i socijalne zaštite, dodajući da pri sindikatu ima oko 5.500 radnika u zdravstvu. I on podsjeća da je izvjesno da će do povećanja plata doći, samo je sada pitanje koliko.

“Čuli smo obećanje predstavnika Vlade, a i na sjednici predsjedništva Saveza sindikata, 1. maja, kojoj je prisustvovala i predsjednica Željka Cvijanović, ona je dala obećanje da će biti povećanja za zaposlene u zdravstvu, prosvjeti, policiji i pravosuđu. Predsjednica je obećala da zdravstvo ima prioritet zbog svega što su radnici radili u prethodnom periodu za cjelokupnu populaciju”, navodi Crnčević, koji se još jednom zahvalio medicinarima za sav angažman tokom pandemije.

Povećanje očekuje i oko 20.000 prosvjetara u Srpskoj. Predsjednik sindikata obrazovanja Dragan Gnjatić kaže da bi trebalo da uslijedi zajednički sastanak sa ministarkom obrazovanja i kulture Natalijom Trivić i Ministrom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđanom Rajčevićem na ovu temu.

Prijedlog sindikata je da plate radnicima u prosvjeti budu uvećane za devet odsto.

PREGOVORI DO JULA

Premijer Srpske Radovan Višković najavio je nedavno da bi razgovori o povećanju plata trebalo da budu završeni do 1. jula, kako bi već junske plate bile uvećane.

“Pregovori kreću između resornih ministarstava i sindikata. Ono što se oni dogovore biće upućeno na Vladu, nakon čega ćemo ići u izmjene zakonskih rješenja po hitnoj proceduri”, rekao je Višković, piše Srpskainfo.

Ostavite komentar: