Krajišnik pojasnio: Povećanje minimalca trebalo bi da dovede do rasta ostalih plata

04.01.2024. | 11:37

Povećanje najniže plate na 900 KM trebalo bi da pomjeri i iznos ostalih primanja, rekao je Milenko Krajišnik, predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske i dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

– Povećanje nije beznačajno i može imati uticati na niz pozicija. Trebalo bi da utiče na rast ostalih plata, a ako ne utiče, nećemo imati onaj ekonomski efekat koji se očekuje – pojasnio je Krajišnik.

On je dodao da su odnosi među platama jako važna dimenzija i da bi trebalo da rast minimalca utiče na rast ostalih plata.

– Mi smo zemlja niskih dohodaka i povećanje plata je neminovno ako želimo da sačuvamo radnu snagu, odnosno ekonomski potencijal zemlje. Penzije treba da rastu i zbog socijalne dimenzije, ali one se i usklađuju prema kretanju prosječne plate, tako da je sasvim korektno to povećanje od 11 odsto – rekao je Krajišnik. On je istakao da rast plata i penzija neće imati negativan uticaj na ekonomska kretanja.

– Naprotiv, rast plata i penzija može podržati domaću tražnju, a ona će biti značajan izvor ekonomsog rasta u ovako teškom globalnom okruženju – naveo je Krajišnik u Jutarnjem programu RTRS-a.

Krajišnik je rekao da je 2023. godina bila teška u ekonomskom i finansijskom smislu, na šta je uticalo nepovoljno međunarodno okruženje, relativno visoka inflacija na koju se nije moglo uticati internim mjerama, težak pristup finansijskim tržištima, usporavanje ekonomije, smanjenje narudžbi iz inostranstva i pad industrijske proizvodenje.

– To je dosta uspješno prebrođeno, posebno u finansijskom smislu i smislu stabilnosti javnih finansija – rekao je on.