Kraj naftnog doba: Grenland okončao pedesetogodišnju potragu

16.07.2021. | 11:47

Grenland je okončao pedesetogodišnju ambiciju da postane proizvođač nafte objavom da će suspendovati strategiju potrage za naftom i prestati da izdaje dozvole za istraživanja.

Eksploatacija nafte odvija se od sedamdesetih godina uz učešće velikih kompanija poput “Šela”, “Ševrona”, “Ekson mobila” i “Enija”, ali je većina bušotina suva.

Potencijalno mineralno bogatstvo i strateška lokacija Grenlanda naveli su bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa da predloži kupovinu Arktičkog ostrva, ali su Vlada Grenlanda i Danska odmah odbacili tu ideju.

Grenlandski ministar za prirodne resurse Nadža Natanijelsen saopštila je da je Vlada “procijenila da su posljedice po okolinu usljed potrage za naftom i njenim vađenjem prevelike”.

Prema istraživanju Američkog geološkog instituta, ispod tla na sjeveroistoku Grenlanda potencijalno se nalazi 31,4 milijardi barela nafte.

Interesovanje za vađenje nafte na Grenlandu, koji se snažno oslanja na industriju ribolova, opalo je u prethodnoj deceniji zbog nestabilnosti cijene ovog energenta i rizika od većih trošGrenland

kova u osjetljivoj sredini arktičkih voda.

Oznake: Grenland, Nafta