Kraća radna sedmica u Srpskoj na dugom štapu

26.08.2021. | 07:54

Uvođenje četvorodnevne radne sedmice u Republici Srpskoj na dugom je štapu, a poslodavci ističu da bi takav koncept mogao da zaživi eventualno u okviru nekih administrativnih poslova ili u informacionim tehnologijama.

Testiranje četvorodnevne radne sedmice započeli su poslodavci širom svijeta, što je nakon uvođenja rada od kuće još jedna promjena koju je nametnula pandemija virusa korona. Takvo radno vrijeme temelji se na pretpostavci da će produktivnost rasti ukoliko se smanji broj radnih sati. U korak sa svjetskim kompanijama krenula je i jedna zagrebačka firma u kojoj ističu da, osim slobodnog vikenda, zaposleni uzimaju još jedan slobodan dan u sedmici, dok ostale dane rade po deset sati.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević ističe da se privreda Srpske uglavnom zasniva na niskoakumulativnim i radnointenzivnim granama, u kojima se zbog niske produktivnosti i tokom osmočasovnog radnog dana teško može ispuniti sve što je potrebno.

– Onog trenutka kada povećamo produktivnost i efikasnost, možemo očekivati smanjenje broja radnih sati. Sada definitivno nije još vrijeme za to – rekao je Blagojević za “Glas Srpske”.

Dodaje da najveću produktivnost postižu u IT sektoru, te da poslodavci u tim kompanijama i sada organizuju radnu sedmicu drugačije u odnosu na neke druge grane privrede.

Sa tim je saglasan i predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić, koji kaže da je koncept četvorodnevne sedmice sada moguće realizovati jedino u IT sektoru.

– Ono što znam jeste da u tim djelatnostima i sada pojedinci ne rade puno radno vrijeme – dodao je Trivić. On je rekao da je poslodavcima u Srpskoj prepreka za uvođenje četvorodnevne radne sedmice to što je mali broj firmi kancelarijskog tipa, odnosno uglavnom je riječ o preduzećima u proizvodnom sektoru, a proizvodnja ne trpi tolike pauze.

– U proizvodnji morate biti po čitav dan pored mašina – ističe Trivić.

Kao drugu prepreku Trivić navodi nedovoljan broj radnika, zbog čega je posebno nemoguće smanjiti broj radnih dana u sedmici.

– Kada bismo sada u proizvodnji smanjili broj radnih dana, ko bi došao raditi. To bi bilo veoma problematično – navodi Trivić.

Prednosti

Iskustva onih koji su skratili radnu sedmicu pokazuju da su manjak stresa, fleksibilnost, te bolja ravnoteža poslovnog i privatnog samo neke od prednosti takvog načina rada. Tvrde da rad u takvim uslovima može da doprinese unapređenju poslovanja u svim granama privrede.