Koverta i dalje bez prave sankcije: U Srpskoj na minimalcu skoro 24.000 radnika

02.11.2021. | 08:51

Skoro 24.000 radnika u Srpskoj zvanično prima minamalnu platu od 540 KM. Međutim, javna je tajna da značajan broj tih radnika ima veću platu i da im poslodavci ostatak isplaćuju „na ruke“, kako bi izbjegli plaćanje obaveza prema državi.

U prilog tome govori i podatak da je nedavno, po prvi put, jedan poslodavac u Srpskoj prijavio drugog zbog isplaćivanja plata „na ruke“.

U Poreskoj upravi RS su rekli da je u avgustu 2021. godine na platu od 540 КM bilo prijavljeno 23.613 lica.

Kontrole isplate plata „na ruke“, kažu, obavljaju u okviru redovnih kontrola i ne idu ciljano u kontrole samo onih poreskih obveznika za koje se sumnja da isplaćuju dio plate u gotovini.

„Ukoliko se u postupku kontrole utvrdi da je poreski obveznik isplaćivao dio plate u gotovini, a Poreska uprava RS dokaže takve nezakonite radnje, poreskom obvezniku se obračunava i nalaže za plaćanje puni iznos poreza i doprinosa na iznos plate koji je stvarno bio isplaćivan. Takođe, protiv poreskog obveznika se pokreće prekršajni ili krivični postupak u zavisnosti od visine utajenih poreza i doprinosa“, kažu za “Capital” u Poreskoj upravi RS.

Koliko je bilo takvih slučajeva, nisu naveli.

Kazali su da prilikom kontrola sa ciljem otkrivanja isplata u gotovini, u velikom broju slučajeva akcenat stavljaju na one poreske obveznike koji prijavljuju radnike na minimalan ili ujednačen iznos plate, te analizaju odnos dobiti određenog poreskog obveznika i broja prijavljenih radnika na minimalnu platu.

„Pored toga, neki od indikatora prilikom planiranja kontrola je i kada broj prijavljenih radnika nije u proporciji sa prihodima iskazanim u godišnjim izvještajima, ali i kada iznos plata iskazanih na mjesečnoj prijavi poreza po odbitku suviše odstupa od prosječne plate za određen stepen stručne spreme, kao i kada je radnik prilikom promjene poslodavca pristao na manju mjesečnu zaradu“, kažu u PURS.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže da oni upravo s ciljem smanjenja isplata plata u koverti predlažu Vladi mjere jer poslodavci koji isplaćuju plate u kovertama predstavljaju nelegalnu konkurenciju onima koji posluju u skladu sa zakonom.

„Zabrinjavajući je broj radnika koji su na minimalcu, iako je on sada manji nego ranije. Vlada je donijela sve mjere, a na Poreskoj upravi je da uradi sve što može da se da se to pitanje riješi. Takođe, mislim da je potrebno promijeniti još neke zakone, ali tu analizu još nismo završili“, rekao je Trivić.

Kazao je i da je nedavno jedan poslodavac prijavio drugog zbog isplaćivanja plata na ruke, što će Poreskoj upravi pomoći da riješi bar jedan takav slučaj koji bi mogao da završi na sudu.

„Na osnovu te prijave Poreska uprava vodi istragu, ali ne bih iznosio detalje i ometao njihov rad. Riječ je o firmi iz metalske industrije“, naglasio je on.

Radnici ne sarađuju sa inspektorima

U Poreskoj upravi ističu da radnici, iz straha da ne ostanu bez posla, uopšte ne sarađuju sa inspektorima, odnosno izjavljuju da je iznos koji dobiju na svoj tekući račun, cjelokupan iznos njihove mjesečne plate, što predstavlja veliki problem.