Košarac uvjerava: Uskoro izvoz goveđeg, jagnjećeg i kozijeg mesa u Maleziju

03.02.2021. | 13:54

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas da bi BiH uskoro mogla početi sa izvozom goveđeg, jagnjećeg i kozijeg mesa u Maleziju, jer su ispunjeni ključni uslovi za to.

“Ukoliko epidemiološki uslovi dozvole, nadležni malezijski inspektori će krajem februara doći u BiH i obići objekte koji su nominovani za izvoz, kako bi izvršili kontrole. To je završni korak u procesu odobravanja izvoza mesa goveda, jagnjadi i koza na malezijsko tržište”, naveo je Košarac.

On je podsjetio da su prethodno BiH i Malezija bilateralno usaglasile međunarodne veterinarsko-zdravstvene sertifikate, te da je malezijska strana dostavila dodatna pitanja nominovanim izvoznim objektima iz BiH, nakon čega se očekuje dolazak malezijskih inspektora i odobravanje izvoza mesa, navodi se u pisanoj izjavi ministra spoljne trgovine.

“U proteklom periodu ubrzano smo radili na aktivnostima neophodnim za izvoz mesa u Maleziju, jer smatramo da je otvaranje novih tržišta jedna od važnih mjera za zaštitu domaće proizvodnje. Cilj je da malezijsko tržište definišemo kao novo tržište za proizvođače i prerađivače mesa iz Republike Srpske i Federacije BiH, da bismo im omogućili nastavak poslovanja i doprinijeli smanjenju potencijalnih tržišnih viškova”, istakao je Košarac.