Košarac tvrdi: Ušli smo u drugu fazu odobravanja izvoza crvenog mesa u EU

27.02.2021. | 13:05

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da je Evropska komisija dostavila BiH procjenu upitnika za izvoz crvenog mesa na tržište Unije sa dodatnim preporukama koje treba ispuniti u narednom periodu, te pozvao nadležne na svim niovima vlasti da aktivno rade na njihovoj realizaciji.

Košarac je naveo da se one odnose na ispunjavanje uslova u vezi sa javnim zdravljem životinja, registracijom farmi, identifikacijom životinja, te programom nadzora nad zaraznim bolestima i uspostavljanjem laboratorijske mreže.

“To znači da smo ušli u drugu fazu u procesu odobravanja izvoza crvenog mesa u EU. Ovo je ohrabrujuća vijest za naše poljoprivrednike, jer otvaranje potentnog evropskog tržišta znači izuzetnu priliku i dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta”, rekao je Košarac.

On je pozdravio postignuti napredak u pregovorima sa Evropskom komisijom, uz ocjenu da je prva faza u odobravanju izvoza crvenog mesa uspješno okončana nakon što je BiH u oktobru prošle godine dostavila odgovore na pitanja iz upitnika, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u savjetu ministara.

Košarac je pozvao nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH da aktivno rade na realizaciji dodatnih preporuka.

“To su uslovi koje moramo ispuniti u drugoj fazi, nakon čega će, u zavisnosti od epidemiološke situacije, nadležni inspektori iz EU doći u BiH i izvršiti neophodne kontrole”, rekao je Košarac.

On je podržao aktivnost institucija na svim nivoima vlasti u BiH u ovom procesu, te poručio da je model saradnje i koordinacije Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara sa nadležnim entitetskim ministarstvima, koji zagovara od početka mandata, imao pozitivan ishod za domaće poljoprivredne proizvođače.

“U potpunosti smo opredijeljeni da kreiramo politike i rješenja koja će otvoriti evropsko tržište za domaće proizvođače. Plasman domaćih proizvoda na nova tržišta jedna je od mjera kojom štitimo domaću proizvodnju i stvaramo uslove da svedemo na minimum tržišne viškove, nastale usljed pandemije virusa korona”, naveo je Košarac.