Košarac pozdravio usvajanje odluke: Srpska dobija prvu slobodnu zonu u Trebinju

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac pozdravio je usvajanje odluke na sjednici Savjeta ministara o određivanju dijela carinskog područja BiH kao “Slobodne zone Trebinje”.

On je podsjetio da je ovu odluku predložilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, nakon što je Grad Trebinje, u svojstvu osnivača slobodne zone, podnio zahtjev za pribavljanje odluke o određivanju dijela carinskog područja BiH kao slobodne zone.

“Budući da su ispunjeni svi zakonski uslovi, predložili smo odluku Savjetu ministara, koja je danas usvojena. S tim u vezi, želim da istaknem zadovoljstvo činjenicom da je Republika Srpska dobila prvu slobodnu zonu na svojoj teritoriji i da će ona biti formirana u Trebinju”, poručio je Košarac.

On je pohvalio napore Gradske uprave Trebinja na dosadašnjim aktivnostima, kao i podršku Vlade Republike Srpske, koja je odobrila sredstva za formiranje slobodne zone u Trebinju, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

“U skladu sa zakonskim procedurama, Grad Trebinje će nakon današnje odluke Savjeta ministara BiH, nastaviti sa realizacijom aktivnosti u vezi sa formiranjem slobodne zone, poput načina funkcionisanja, titulara i drugih procedura”, naveo je Košarac.

On je podsjetio da u BiH već postoje četiri slobodne zone, koje su na teritoriji Federacije BiH, te da će prva slobodna zona na teritoriji Republike Srpske biti upravo ova u Trebinju.

Košarac je izrazio podršku svim lokalnim zajednicama koje žele da na svojoj teritoriji formiraju slobodne zone, u skladu sa zakonskim procedurama.

“Slobodne zone su razvojna šansa za domaću privredu i pokretač ukupnog ekonomskog razvoja. NJihovo osnivanje znači nove investicije, nova radna mjesta, te povećan obim spoljnotrgovinske razmjene. Zbog toga smo potpuno opredijeljeni da ubrzamo aktivnosti na formiranju slobodnih zona, da bismo olakšali poslovanje poslovnoj zajednici, a posebno izvozno orijentisanim kompanijama”, poručio je Košarac.

Ostavite komentar: