Košarac ohrabruje: Nastavlja se privredni rast nakon krize izazvane koronom

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac istakao je da se bilježi oporavak i nastavak ekonomskog rasta poslije krize izazane virusom korona, a šansu za bolju ekonomsku perspektivu vidi u pristupanju inicijativi “Otvoreni Balkan”.

Košarac je naveo da povećanje za više od 23 odsto ukupnog obima spoljnotrgovinske razmjene BiH u prvih šest mjeseci, u odnosu na isti period lani, pokazuje oporavak i nastavak ekonomskog rasta nakon krize izazvane pandemijom virusa korona. On je naveo da je u proteklih šest mjeseci izvoz iz BiH iznosio 6,65 milijardi KM i da je veći za 30,53 odsto u odnosu na isti period prošle godine, ali i da je zabilježeno povećanje uvoza za 19,33 odsto, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

“Ohrabrujući su podaci da smo u prvih šest mjeseci ove godine izvezli više robe nego za prethodnih pet godina, što je pokazala Analiza spoljnotrgovinske razmjene BiH u periodu januar – juni”, istakao je Košarac.

On je napomenuo da je privredna zajednica u Republici Srpskoj i Federaciji BiH suočena sa brojnim poteškoćama i saniranjem posljedica virusa korona, ali da je ipak od januara do juna zabilježen rast izvoza u sve zemlje koje su glavni trgovinski partneri.

Košarac je podsjetio da su najznačajniji partneri u robnoj razmjeni zemlje članice EU i CEFTA sporazuma, pri čemu je izvoz na evropsko tržište u prvih šest mjeseci iznosio 73,8 odsto, a na tržište zemalja CEFTA 16,3 odsto.

“Na tržište CEFTA izvezli smo robe u vrijednosti 1,08 milijardi KM, što je za 29,6 odsto više nego u prvih šest mjeseci prošle godine. Naš najznačajniji partner po obimu razmjene je Srbija, na čije tržište smo izvezli robe u vrijednosti 732 miliona KM, što predstavlja povećanje za 32 odsto u odnosu na prošlu godinu”, naveo je Košarac. On je naglasio da je, s ciljem nastavka trenda rasta izvoza, potpuno opredjeljenje – otvaranje novih tržišta za plasman domaćih proizvoda i naglasio da bi jačanje regionalne saradnje i unapređenje ekonomskih veza trebalo da bude prioritet politika na svim nivoima vlasti u BiH.

“Naša šansa je pristupanje inicijativi `Otvoreni Balkan`, jer regionalno povezivanje znači bolju ekonomsku perspektivu za sve zemlje zapadnog Balkana. Regionalna ekonomska zona će omogućiti olakšanu trgovinu robom i uslugama, kao i slobodno kretanje ljudi i kapitala, te doprinijeti većem ekonomskom rastu, smanjenju nezaposlenosti i privlačenju investicija”, rekao je Košarac.

Ostavite komentar: