Košarac i Muš saglasni: Nastaviti sa izvozom crvenog mesa iz BiH u Tursku

11.05.2022. | 16:50

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac ukazao je tokom današnjeg susreta sa turskim ministrom trgovine Mehmetom Mušom na potrebu nastavka izvoza crvenog mesa iz BiH na tržište Turske, kako bi se izbjegla pojava tržišnih viškova u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/.

Sagovornici su usaglasili da je potrebno intenzivnije raditi na prevazilaženju prepreka i unapređenju poslovnog ambijenta s ciljem privlačenja turskih investitora, budući da postoji zainteresovanost za ulaganje u BiH, posebno kada je riječ investiranju u slobodne zone.

Na sastanku je konstatovano da postoji prostor za jačanje saradnje u sektoru turizma, energetike i poljoprivrede, te unapređenje spoljnotrgovinske razmjene na obostranu korist, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

U razgovoru je istaknuto da je ukupna robna razmjena BiH i Turske u 2021. godini iznosila je 1,63 milijarde KM, te da je za prva tri mjeseca ove godine iznosila 458,71 milion KM, što je za 117,52 miliona KM više u odnosu na isti period lani.

Košarac i Muš razmijenili su mišljenja i o benefitima trilateralne ekonomske i trgovinske saradnje između BiH, Srbije i Turske.

Na sastanku je dogovoreno da naredni sastanak Trilateralnog trgovinskog komiteta bude održan krajem juna ili u julu u BiH, nakon čega će se intenzivno raditi na organizaciji trilateralnog poslovnog foruma.

Tokom susreta konstatovano je da se dobri politički odnosi članova Predsjedništva BiH, a posebno srpskog člana predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana pozitivno reflektuju na polje ekonomije i trgovine.

Košarac je s tim u vezi izrazio posebnu zahvalnost Turskoj na odobravanju izvoza ugovorenih količina mineralnog đubriva na tržište u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Sagovornici su ocijenili da su bilateralni odnosi BiH i Turske dobri i prijateljski, te da je važno neprestano raditi na njihovom daljem unapređenju.