Košarac i Girgin razgovarali: BiH od Turske traži 50.000 tona mineralnog đubriva

28.02.2022. | 12:54

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu ambasadora Republike Turske u BiH Sadika Babur Girgina, sa kojim je razgovarao o problemu visokih cijena i nestašice mineralnih đubriva na svjetskom i domaćem tržištu.

Košarac je istakao da se posljedice poremećaja na globalnom tržištu reflektuju na poljoprivredni sektor u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. S tim u vezi, zatražio je da turska strana razmotri mogućnost plasmana neophodnih količina mineralnih đubriva na tržište BiH, koje su potrebne za poljoprivrednu proizvodnju u tekućoj godini, u skladu sa postojećim zakonskim mehanizmima Republike Turske.

”Na temelju konsultacija sa entitetskim ministrima nadležnim za poljoprivredu, došli smo do usaglašenog stava da od Turske zatražimo da BiH odobri izvozne kvote od 50.000 tona mineralnog đubriva. Smatramo da je ovo važna osnova za unapređenje trgovinskih odnosa sa Turskom, u skladu sa važećim Ugovorom o slobodnoj trgovini između dvije zemlje”, rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, pozitivan odgovor turske strane od izuzetnog je značaja za provođenje redovnih agrotehničkih mjera u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, te za obezbjeđivanje dovoljnih količina svih gajenih kultura na tržištu i dobar kvalitet prinosa.

”Važno nam je da Turska u što kraćem vremenskom roku odobri tražene izvozne kvote od 50.000 tona, kako bi našim poljoprivrednicima bilo omogućeno da kupe potrebne količine mineralnog đubriva. Uvjeren sam da ćemo u narednih desetak dana dobiti pozitivan odgovor turske strane”, naveo je Košarac.

On je informisao Girgina da je isti zahtjev uputio i prema Ministarstvu poljoprivrede Republike Turske, te Ambasadi BiH u Turskoj, očekujući da će zajedničke aktivnosti rezultirati konkretnom podrškom domaćem poljoprivrednom sektoru.

Košarac je upoznao sagovornika i o Odluci o otvaranju privremenih tarifnih kvota pri uvozu mineralnih đubriva iz trećih zemalja, koju je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH predložilo u cilju smanjenja carinske stope na uvoz mineralnih đubriva iz zemalja sa kojima BiH nema potpisan ugovor o slobodnoj trgovini sa pet posto na nula. Ova odluka odnosi se na period od godinu dana i sto hiljada tona mineralnog đubriva.

”Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija izrazio je spremnost da se ova odluka što prije nađe na dnevnom redu. Svjesni smo poteškoća i poremećaja na tržištu, zbog čega nam je namjera da što hitnije obezbijedimo potrebne količine mineralnih đubriva po povoljnijim cijenama u predstojećoj proljećnoj sjetvi. Stoga očekujem da će Savjet ministara BiH u narednih sedam od deset dana usvojiti predloženu odluku”, konstatovao je Košarac.

On je naglasio da će ova odluka i eventualna pomoć turske strane biti dobre mjere za pomoć domaćim poljoprivrednicima u uslovima nestašice mineralnog đubriva i visokih cijena na tržištu, kako bi se izbjegle negativne posljedice kada su u pitanju prinosi svih poljoprivrednih kultura i njihov kvalitet.