Košarac i Egrlić saglasni: Prije ukidanja akciza na gorivo uraditi kvalitetne analize

22.02.2022. | 13:56

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić smatraju da je prije ukidanja akciza na gorivo u BiH neophodno uraditi kvalitetne analize.

Komentariđući prijedlog SDP-a BiH u vezi zakona o ukidanju akciza na gorivo u BiH, Košarac je rekao da svaka politička organizacija ima pravo da predlaže zakonsko rješenje.
“Ono što je značajno jeste da podloga svim inicijativama budu adekvatne analize. Cijenim da su Uprava za indirektno oporezivanje BiH, te Ministarstvo finansija ključne adrese koje trebaju da kažu svoje preporuke i osvrte na bilo koje poslaničke ili druge inicijative kada je u pitanju zakonsko rješenje”, rekao je Košarac novinarima u Sarajevu.
On je istakao da je neophodno voditi računa o kontroli cijena, te dodao da nadležna entitetska tijela taj posao treba da obavljaju onako kako je određeno zakonom.

Egrlić je rekao da jedan takav prijedlog treba potkrijepiti odgovarajućim analizama, čime bi se pokazalo da se prijedlogu ozbiljno pristupa.
“Smatram da nešto ne može ići u ozbiljne procedure bez ozbiljnih analiza. Takođe, činjenica je da bi svako rasterećenje privrede i svako ukidanje akciza pomoglo privredi i mislim da bi to u ovom momentu možda bilo dobro, ako se time ne narušavamo neke druge stvari, što analize trebaju pokazati”, istakao je Egrlić.
Prema njegovim riječima, analiza treba da pokaže šta se dobija, a šta gubi jednim ovakvim prijedlogom.