Korona “tjera” na poteze: Zajam od 20 miliona evra za saniranje ekonomskih posljedica

28.08.2020. | 17:00

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je zajam do 20 miliona ervra Unikredit banci Banjaluka za pomoć u borbi protiv ekonomskih posljedica pandemije virusa korona, saopšteno je iz ove međunarodne finansijske institucije.

U saopštenju se navodi da će sredstva biti korištena za pozajmice lokalnim kompanijama kojima kratkoročno nedostaje kapital ili kao podrška likvidnosti nakon dramatičnog pada privrednih aktivnosti usljed uvođenja dalekosežnih mjera za zaštitu javnog zdravlja.

“Zajam će doprinijeti nastavku funkcionisanja ekonomije ublažavanjem pritiska na likvidnost i podrškom privatnom sektoru da prevaziđe direktne posljedice pandemije”, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Uprave Unikredit banke Banjaluka Gordan Pehar naglasio je da su zahvaljujući saradnji sa EBRD-om, koji je i ovog puta prepoznao ovu banku kao jednog od strateških partnera na tržištu Republike Srpske, osigurali dodatnih 20 miliona evra sredstva za kreditiranja domaće privrede, saopšteno je iz ove banke.

“Sredstva su namijenjena prije svega kao podrška za održavanje kratkoročne likvidnosti preduzeća, te prevazilaženje ostalih direktnih uticaja pandemije virusa korona. Nastojimo biti u službi naših klijenata i zajednice u svakom pogledu, te uvijek činiti pravu stva”, naglasio je Pehar.

Kao dio Unikredita u Centralno-istočnoj Evropi, Unikredit banka Banjaluka sa sjedištem u Banjaluci i mrežom od 36 Filijala posluje na tržištu Republike Srpske, te zajedno sa Unikkredit bankom Mostar koja posluje na tržištu federacije BiH, čini zajedno više od 25 odsto tržišnog udjela, predstavljajući najveću bankarsku grupu u BiH.