Korona nije “ubila” turizam: Na jugu Srpske iskorišteno preko 3.500 vaučera

27.09.2020. | 15:00

Proteklog mjeseca u Trebinju je zabilježeno oko 13 hiljada noćenja turista, što je na nivou avgusta 2019. godine, koja je bila rekordna u turizmu ovog grada. 

Na jugu Srpske do sada je iskorišteno je i preko 3.500 vaučera Vlade RS, od ukupno 15 hiljada, koliko ih je iskorišteno u cijeloj Srpskoj.

Ovo su podaci Turističke organizacije Trebinje, izneseni povodom 27. septembra, Svjetskog dana turizma.

Prema riječim direktora trebinjske Turističke organizacije Marka Radića Strategija razvoja turizma  u narednih deset godina, koja je danas predstavljena turističkim radnicima, hotelijerima  i ugostiteljima u Trebinju,  je dokument koji će pomoći daljem razvoju i strateškom djelovanju u  ovoj kompleksnoj privrednoj grani, a jedan od akcenata je razvoj ruralnog turizma.

“Rijetka smo lokalna zajednica u RS koja će dobiti takav dokument. Trebinje ima odlike mediteranskog grada, a domaća hrana je ono što je sinonim našeg podneblja, zato treba dalje jačati enogastronomsku ponudu i  seoska gazdinstva”, rekao je Radić.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je naveo da je ovaj grad bio jedan od rijetkih u  regionu, koji je prošlog mjeseca imao skoro isti broj posjeta kao i u avgustu 2019. godine , dodavši da Trebinje i dalje ostaje otvoren grad za sve ljude dobre volje koji žele da ga posjete.

“Cilj je da Trebinje bude posjećeno cijele godine, a u narednom peridu ćemo dalje raditi na razvoju turizma. To što u avgustu nismo imali sve predviđene manifestacije zbog pandemije virusa korona, a ljudi su dolazili u naš grad, je pokazatelj koliko je Trebinje napredovalo u turizmu. Među prvima u RS smo uradili strategiju i pokazali  da nam je turizam, uz energetiku i poljoprivredu, važna privredna grana. Svjesni da imamo dobru  gastro ponudu,  bogato kulturno nasljeđe i vjerski turizam. Ruraralni turizam je nešto što je u cijelom svijetu aktuelno i nastojaćemo da još više ulažemo u tu oblast”, istakao je on.

Hotelijeri, koji su uključeni u akciju podjele vaučera Vlade RS su zadovoljni kako je prošao avgust, a i brojem ostvarenih noćenja u septembru.

“Ne možemo reći da mjesec ili dva mogu izvući sve izgubljeno zbog pandemije virusa korona, ali smo, ipak, zadovoljni”, ističe Maja Kovač iz hotela „Nar“. Strategija razvoja turizma Trebinje do 2030. godine naći će se i pred odbornicima Skupštine grada u srijedu 30. septembra, piše Srpskainfo.