Korona nemilosrdno “udara”: Duplo više radnika u Srpskoj na minimalcu od početka epidemije

21.07.2020. | 08:58

Epidemija virusa korona uticala je na povećanje broja radnika koji primaju minimalnu platu u Republici Srpskoj od 520 konvertibilnih maraka (oko 266 evra).


Takvih trenutno ima 33.529 što je skoro duplo više od kad je povećan prag najniže plate, izvještava RTV BN. Vlada Srpske je krajem prošle godine povećala najnižu platu sa 450 na 520 maraka.

Tada su poslodavci upozoravali da to neće značajno pomoći i da će doći do povećanja broja radnika na minimalcu, što se i desilo najvećim dijelom zbog epidemije virusa korona, navodi se prilogu ove TV stanice, a prenosi Indikator.ba.

Upravo zato poslovna zajednica očekuje od vlade da nastavi da pomaže privredi jer su napori poslodavaca da se održe u poslu već pri kraju.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, izjavio je da ovo udruženje pokušava da predloži neka rješenja primjerena finansijskim mogućnostima Vlade, za koje, kaže, znaju da nisu velike, te da Vladu neminovno očekuju povećani troškovi na Zavodu za zapošljavanje.

“Ono što mi očekujemo da projekat koji je Zavod vodio po pitanju zapošljavanja pređe iz socijale u realnu podršku poslodavcima da što prije smanjimo broj nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje”, navodi Trivić. Poslovna zajednica još uvijek se oporavlja, sačuvana su pojedina radna mjesta ali će nažalost, tvrde poslodavci, biti dodatnih otpuštanja radnika u određenim granama.

Pretpostavke su da će hotelijeri biti prvi u nizu otkaza jer rade sa minimalnim kapacitetom.

“Mislim da ugostiteljstvo trenutno radi na 50-60 odsto kapaciteta, što je značajan pad. Kafići su bolji, ali i tu se mogu očekivati problemi sa otpuštanjem radnika. Saobraćaj je na udaru otkaza jer ne radi međunarodni transport putnika, a i međugradski je u lošem stanju. Sav taj sektor čeka šta će se desiti u septembru, odnosno da li će prevoziti djecu u školu ili ne”, ističe Trivić. Posljednji podaci o isplaćenim mimimalnim platama odnose se na april, kada je platu manju od minimalne primilo oko 17.000 zaposlenih.

Ipak, rijetko ko prima samo minimalac zato što većina radnika dobija drugi dio plate na ruke. To je dugogodišnji problem koji je neophodno rešiti jer na taj način poslodavci izbegavaju plaćanje poreza i doprinosa, kažu u Sindikatu, navodi se u tv prilogu.