Korona kriza tjera na oštre poteze: Svjetski proizvođač igračaka podiže cijene

Svjetski proizvođač igračaka Matel najavio je da će morati povisii cijene svojih proizvoda uoči Božića, jer se suočavaju s većim troškovima.

Ove izjave dolaze nakon rasta troškova sirovina i opreme, dok se globalna ekonomija oporavlja od pandemije. U isto vrijeme, proizvođač lutki Barbi najavio je prodaju veću od očekivane za više od milijardu dolara (720 miliona funti).

Poput rivala Hasbra i Matel se oporavlja od uticaja pandemije, kada su trgovine bile zatvorene i lanci zalihe poremećeni.

“Gledaćemo da povećamo cijene u drugoj polovini godine. Nismo još odlučili na koje će se proizvode to odraziti, ali to je odgovor na neke inflatorne pritiske”, rekao je izvršni direktor Matela Jon Krajc za BBC. Krajc je takođe rekao da njegova kompanija nije jedina koja je morala povećavati cijene.

“Nismo mi jedini koji su to učinili, u našoj industriji su svi to učinili i niko nije iznenađen rastom cijena”, kazao je Krajc, prenosi Klix. Neto prodaja u drugom kvartalu, kaže, skočila je za 40 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine, na 1,03 milijarde dolara. To je potaknuto rastom prodaje od 46 posto za Barbi, najveću marku kompanije.

U kompanijama u mnogim industrijama širom svijeta došlo je do poremećaja u poslovanju zbog kašnjenja u otpremi i problema s prolaskom robe kroz luke zbog pandemije. Krajc kaže da se Matel suočio s problemima u lancu nabavke zbog problema s isporukom, ali da je zaobišao najgore zbog obima posla koji su imali.

“Uspjeli smo iskoristiti našu veličinu i partnerstva koja imamo s našim dobavljačima i maloprodajnim partnerima i ublažiti neke od ovih problema, tako da u drugom tromjesečju nismo imali lošeg uticaja na naše poslovanje”, rekao je.

Posljednjih godina Matel je Barbi učinio raznovrsnijom, s lutkama zasnovanim na različitim uzorima i profesijama, a ranije ovog mjeseca firma je lansirala lutku zasnovanu na liku super zvijezde tenisa Naomi Osake. Prihode je povećao i skok prodaje za 67 odsto za marku automobila Hot Vils.

Iz kompanije su rekli da očekuju da će Barbie sadržaji na Netfliksu i predstojeći film u kojem glumi Margo Robie, kao i nova video igra zasnovana na Hot Vils, pomoći u održavanju popularnosti oba brenda ove godine.

Ostavite komentar: