Korona donijela dodatni stres: Ovo su najveći rizici sa kojima se suočavaju firme

20.01.2021. | 08:18

Pandemija korona virusa, sajber-incidenti i česte promjene zakona i propisa tri su glavna rizika s kojima se u ovoj godini suočavaju hrvatske firme, pokazuje novi barometar rizika koji je objavio Allianz.

Prirodne nepogode, poput zemljotresa koji su prošle godine pogodili Hrvatsku, a nastavili su se i u ovoj godini, smjestile su se na četvrto mjesto rizika s kojima se u poslovanju suočavaju hrvatske kompanije.

Međutim, prenosi portal Index, s obzirom na to da je istraživanje sprovedeno prije petrinjskog potresa, koji se dogodio na samom kraju prošle godine, vjerovatno je u međuvremenu u poslovanju hrvatskih preduzeća porastao i taj rizik.

U tim firmama sve su zabrinutiji i zbog nedostatka kvalifikovane radne snage, koji se u ovogodišnjem istraživanju nalazi na petom mjestu rizika s kojima se suočavaju preduzeća u Hrvatskoj.

Na listi ostalih značajnijih problema s kojima se u ovoj godini suočavaju hrvatske firme još su i strah od prekida u poslovanju, posebno u lancima dobavljanja, zatim strah od gubitka vrednosti brenda i nove tehnologije.

Nekad visokopozicionirani rizici, poput makroekonomskih kretanja i zbivanja na tržištu, danas su, nakon što su u prvi plan izbili novi problemi, slabije plasirani, iako su i dalje među najvećih 10 problema u poslovanju, pokazuje Allianzov barometar rizika.

“Kada je u pitanju uticaj aktuelne pandemije korona virusa na poslovanje, Hrvatska se ne izdvaja u odnosu na većinu zemalja. I kod nas je ovaj neočekivani rizik, koji nije zaobišao nijednu organizaciju, obilježio prošlu godinu. Neke su kompanije ili čitave industrije snažno pogođene, neke manje, a nekima su se otvorile nove poslovne prilike, ali svima je novi virus donio dodatni stres i izazove jer je tražio da se u kratkom vremenu prilagodimo novim, vanrednim okolnostima kako bismo očuvali i održali poslovanje.

Za neke industrije, pa onda i čitave ekonomije koje od njih veoma zavise, nove okolnosti su posebno izazovne, a naročito se to odnosi na industriju putovanja u cjelini, turizam i ugostiteljstvo, pa i onda i sve druge na njih naslonjene industrije”, prokomentariso je rezultate istraživanja predsjednik Uprave Allianz Hrvatske Daniel Matić.

Riječ je, inače, o desetogodišnjem istraživanju poslovnih rizika koje Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) sprovodi širom svijeta. Istraživanje je obuhvatilo 2.769 glavnih izvršnih direktora i ostalih stručnjaka iz 92 zemlje, među kojima je i Hrvatska.

I podaci o rizicima poslovanja na svjetskom nivou otkrivaju da su problemi koje je izazvala pandemija korona virusa izbili u prvi plan u poslovanju, upozoravaju u Allianzu. Tako su prvo mjesto rizika zauzeli zastoji u poslovanju, dok je samo izbijanje pandemije na drugom mjestu.

Na trećem mjestu su sajber-incidenti, što se takođe dijelom može povezati s pandemijom, budući da su mijere ograničavanja društvenih kontakata i rad na daljinu doveli do jačanja digitalizacije, ali i do rasta kibernetičkih napada i problema.

U Allianzu pritom podsećaju da je tokom prvog lokdauna u aprilu prošle godine FBI iznio podatke o povećanju broja sajber-incidenata za 300 odsto. Na listi najvećih svjetskih rizika za poslovanje u 2021. još su i tržišna kretanja, na koja je takođe presudno uticala korona kriza, kao i makroekonomska kretanja i političko nasilje.

S druge strane, klimatske promjene pale su na popisu rizika i sada su, zaključuju u Allianzu, na devetom mjestu te liste.

Oznake: Firme, Hrvatska, Korona