Koriste pad vrijednosti lire: Bugarski kupci masovno prelaze zapadnu granicu Turske

27.12.2021. | 11:53

Bugarski kupci prelaze zapadnu granicu Turske u prepunim automobilima i autobusima, koristeći prednost pada vrijednosti turske lire da podstaknu sopstvenu kupovinu.

Njihova prva stanica je mjenjačnica, a zatim odlaze do pijaca i prodavnica prehrambenih proizvoda u gradu Jedrenu na sjeverozapadu Turske.

Na Badnje veče, gradska turska pijaca bila je prepuna kupaca iz Bugarske.

Turska je u jeku ekonomske krize sa zvaničnim podacima o inflaciji iznad 21 odsto, što utiče na cijene hrane, goriva i predmeta za domaćinstvo. Ali za bugarske kupce, prodavnice su jeftine i oni napuštaju zemlju sa prepunim koferima.

Lira je u decembru doživjela svoj najnestabilniji mjesec, opadajući skoro svakog dana i konačno dostigla najniži nivo od 18,36 u odnosu na američki dolar 20. decembra, kada je turska valuta izgubila više od 60 odsto vrijednosti u odnosu na dolar ove godine. Turisti su imali koristi od ovog pada valute.

Lira se od tada oporavila nakon što je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan najavio nove finansijske instrumente za zaštitu depozita u liri od fluktuacija valuta pa je na kraju turska valuta bila vrijednosti 10,83 u odnosu na dolar.

Bulent Reizolu, predsjednik zadruge “Ulus bazar” u Jedrenu, rekao je da se broj stranaca učetvorostručio u poslednjih nekoliko nedjelja.

“Parkinzi su puni bugarskih automobila, postalo je gotovo nemoguće vidjeti registarske tablice gradova Jedrene ili Istanbula. Oni kupuju kao ludi, i ne znaju šta kupuju. Kupuju i po pet i 10 komada nečega sa logikom da to prodaju ili misle da to više neće pronaći”, rekao je on.

Kupci dolaze, takođe, iz susjedne Grčke, mijenjajući evro u liru, navodi AP. /kraj/dd

Oznake: Granica, Turska