Kontramjere Kine zbog izbacivanja kineskih kompanija sa Njujorške berze

Kina je saopštila da će preduzeti kontramere, kao odgovor na najavu Njujorške berze da će iz trgovine isključiti tri velike kineske telekomunikacione kompanije, što je najnovija epizoda zaoštravanja odnosa između Pekinga i Vašingtona.

Berza je u četvrtak saopštila da će isključiti „China Telecommunications Corp.“, „China Mobile Communications“ i „China Unicom Hong Kong“ i da će trgovanje njihovim akcijama biti obustavljeno između 7. i 11. januara.

Ovaj potez proistekao je iz naredbe predsjednika Donalda Trampa, koju je izdao 12. novembra, zabranjujući ulaganje u kompanije kojima se javno trguje, a za koje američka vlada kaže da su u vlasništvu ili pod kontrolom kineske vojske.

„Kina se suprotstavlja američkoj zloupotrebi državne bezbjednosti time što kineske kompanije uvršćuju na takozvanu listu ‘Vojnih preduzeća komunističke Kine’ i preduzeće neophodne protivmjere da odlučno zaštiti legitimna prava i interese kineskih kompanija“, saopštilo je Ministarstvo trgovine u Pekingu.

Taj postupak Vašingtona će „u velikoj mjeri oslabiti povjerenje svih u američko tržište kapitala“, ocijenjeno je u kineskom saopštenju, prenosi agencija Beta.

Ministarstvo nije navelo detalje o tome koje će mjere preduzeti.

Trampova administracija je posebno u posljednjih nekoliko nedjelja njegove vladavine pojačala ekonomske sankcije i zabranila putovanja kineskim privrednicima, državnim i zvaničnicima Komunističke partije.

U decembru su SAD najavile skraćenje važenja viza za članove Komunističke partije Kine i njihove porodice sa deset godina na mjesec dana.

Kineski tehnološki gigant Huavej je isključen sa američkog tržišta i SAD su lobirale da ga zabrane druge zemlje, u čemu su imale samo djelimičnog uspjeha.

 

 

Ostavite komentar: