Konkursi za prijem radnika u proizvodnji stalno su otvoreni: IAT izvozi više od 95 odsto proizvoda

13.06.2023. | 08:52

Preduzeće “Svislajon industrija alata Trebinje” /IAT/ više od 95 odsto proizvoda iz svoje široke palete plasira na svjetsko tržište, a konkursi za prijem radnika u proizvodnji stalno su otvoreni, izjavila je Srni direktor ove firme Jovanka Uljarević.

Uljarevićeva kaže da ovo preduzeće proizvode već duže, osim u države bivše Jugoslavije, izvozi u Italiju, Austriju, Tursku, Španiju, NJemačku, Belgiju, kao i SAD i Kanadu, ali da se otvaraju i nova tržišta.

Ona je navela da “Svislajon industrija alata” ima oko 400 radnika čije zarade zavise od učinka.

“Teže je firmama koje usluge i proizvode prodaju na strano tržište, nego onima koje ih plasiraju na domaće. Iz `Svislajon` sistema bio je upućen prijedlog Vladi Republike Srpske da se za realni sektor smanje fiskalni i parafiskalni nameti, kako bi se to prelilo na lična primanja zaposlenih”, rekla je Uljarevićeva.

Ona ističe da je kvalifikovana radna snaga problem svima, pogotovo u metalnoj branši.

“Trenutno imamo dovoljno radnika, ali zbog relativno starije radne snage konstantno su otvorena vrata za mlade koji žele da se oprobaju i nauče posao”, navela je Uljarevićeva.

Ona je dodala da su stalno otvoreni konkursi za prijem radnika u proizvodnji, ali da nema dovoljno zainteresovanih kandidata.

“`Industrija alata` ima potrebu za modernizacijom opreme i mašina, a budući investicioni planovi odnose se na poboljšanje uslova rada i ulaganje u novu procesnu opremu. Trenutno smo u fazi stavljanja imovine `Industrije alata` u funkciju, što bi riješilo dalji investicioni razvoj”, rekla je Uljarevićeva.

Ona je istakla da je većinski vlasnik izmirio sve obaveze za doprinose, povezao cjelokupan staž radnicima, čime su riješene dugogodišnje muke.

“Uz to, cjelokupna imovina bila je zarobljena hipotekom u korist Poreske uprave i cijeli ovaj period zbog dugovanja nismo imali podsticaje države kao izvoznici”, navela je Uljarevićeva.

Ona je napomenula da IAT više nema nikakvih dugovanja državi, a samim tim su omogućeni dalji razvoj i investicije.

“Ove godine očekujemo značajniji podsticaj izvoza, jer posljednjih 15 godina po tom osnovu nismo dobili ni marke. `Industrija alata` planira da radi, modernizuje opremu, ostvaruje prihod. Imamo dovoljno ugovorenog posla i nadamo se da ćemo do kraja godine biti još uspješniji i bolji”, istakla je Uljarevićeva.

Oznake: Izvoz