Konačno bar malo olakšanje za novčanike: Pšenica je pojeftinila, evo koliko košta

Ovogodišnjom pšenicom je ove sedmice na novosadskoj Produktnoj berzi trgovano po prosječnoj cijeni od 20,19 dinara / 0,17 evra/ za kilogram bez poreza na dodatu vrijednost /PDV/, što je za za 0,47 odsto jeftinije u odnosu na prošlonedjeljnu cijenu.

Kukuruzom je putem Berze trgovano po prosječnoj cijeni od 25 dinara /0,21 evra/ po kilogramu bez PDV-a, što je manje za 1,96 odsto nego prošle sedmice, saopšteno je iz Berze. Berzanski brokeri primjećuju da je pad cijene kukuruza pomalo iznenađujući s obzirom na stanje te žitarice na poljima, a da je na stranim berzama zabilježen rast cijene kukuruza u odnosu na prošlu sedmicu.

Kad je riječ o tržištu soje, berzanski kupoprodajni ugovori zaključivani su po prosječnoj cijeni od 70 dinara /0,60 evra/ po kilogramu bez PDV-a, što je za 1,46 jeftinije u odnosu na prošlu sedmicu.

Ukupan ovosedmični promet ostvaren u trgovanju putem Berze iznosio je 1.885 tona, čija je finansijska cijena bila oko 61,8 miliona dinara /525.000 evra/. U odnosu na prošlu sedmicu, količinski, promet je bio manji za 42,31 odsto, a finasijski za 36,27 odsto.

Ostavite komentar: