Kompanije u problemima: Bregzit doveo do stagnacije izvoza iz Britanije

15.04.2022. | 08:40

Tokom protekle godine izvoz iz Britanije je u stagnaciji, jer se kompanije suočavaju sa neprestanim teškoćama u trgovini sa EU nakon Bregzita, piše škotski dnevnik “Herald”.

Rezultati istraživanja Britanske trgovinske komore /BCC/ obavljenih sa više od 2.700 izvoznika pokazuje da je 29 odsto firmi prijavilo da u prvom kvartalu ove godine nije bilo promjena u prodaji u inostranstvu, dok je 25 odsto ili više za jedan odsto u porastu broj kompanija sa prijavljenim gubicima.

Zvaničnik BCC Viljem Bejn rekao je da je izvoz iz Britanije veoma loš u odnosu na NJemačku gdje je izvoz unutar i izvan EU veći od dvocifrenih postotaka.

“Britanski izvoznici suočavaju se sa sve većim poteškoćama zbog rasta troškova trgovine sa EU, što izaziva pritisak na nabavku sirovih materijala i sve veće probleme na globalnom tržištu brodskog prevoza”, naglasio je Bejn

Prema njegovim riječima, ukoliko treba da shvatimo težnje britanskih vlasti u izvoznoj strategiji onda 2022. godina treba da bude godina u kojoj će biti rješeni strukturalni faktori koji stvaraju probleme izvoznicima.

Bejn je napomenuo da stabilni rast izvoza treba da bude pogonski dio oporavka ekonomije od pandemije.