Kolo sreće se okreće! Bogatstvo milijardera vrtoglavo palo za samo jedan dan

07.11.2020. | 12:27

Bogatstvo najvećeg azijskog milijardera opalo je u ponedjeljak za oko 6,5 milijardi dolara nakon što su akcije njegovog konglomerata pale za čak 8,6 odsto, prema indeksu Bloomberg milijardera koji prati najbogatije ljude na svijetu.

Akcije Reliance Industries pale su na berzi u Mumbaju nakon što je ova kompanija kasno u petak objavila razočaravajući izvještaj o zaradi, uglavnom zbog teškog tromjesečja za svoje divovsko rafinerijsko poslovanje. Zarada tog sektora “bila je mnogo slabija od procjene”, stoji u bilješci nakon izvještaja, prenosi CNN.

Dobit od prije oporezivanja pala je za 30 odsto tokom tri mjeseca do septembra u odnosu na prije godinu dana, iako su drugi sektori Reliancea pomogli da se nadoknadi pad zarade od nafte, uključujući maloprodajne i tehnološke jedinice, primjetili su analitičari. Stanje akcija u utorak se malo promijenilo.

Reliance je jedna od najvrijednijih i najcjenjenijih kompanija u Indiji. Konglomerat koji posluje u sektoru nafte, petrohemije, telekomunikacija i maloprodaje – nedavno je započeo proces promjena jer Ambani, njegov predsjednik i izvršni direktor, pokušava da ga pretvori u globalnog tehnološkog diva, prenosi Biznisinfo.

Ambani je ranije ove godine u samo četiri mjeseca prikupio više od 20 milijardi dolara za tehnološku ispostavu svog poslovanja, Jio Platforms. Polovina tog iznosa osigurana je u samo mjesec dana, što je podcrtalo agresivne ambicije izvršne uprave.

Analitičari su rekli da je izvršni direktor pod pritiskom da dokaže da tehnologija koju je njegova kompanija razvila može da nadoknadi masovni pad koji doživljava u nafti i drugim sektorima. Pandemija korona virusa poharala je ove godine globalnu potražnju za naftom, zbog naglog pada putničkih, transportnih, industrijskih i komercijalnih aktivnosti.