Kolo sreće se nepredvidivo okreće: Radio u rudniku, pa postao najbogatiji Rus FOTO

06.10.2020. | 16:02

Predsjednik Upravnog odbora i većinski vlasnik grupe Novolipetsk (NLMK) Vladimir Lisin zauzeo je prvo mjesto na listi najbogatijih Rusa.

NLMK Grupa je najveći proizvođač čelika u Rusiji. Proizvodni kapaciteti NLMK nalaze se u Rusiji, Evropi i Sjedinjenim Državama. Kapacitet firme za proizvodnju tekućeg čelika premašuje 17 miliona tona godišnje.

Glavni deoničar NLMK, Vladimir Lisin, kontroliše 81,4 odsto deonica firme, dok je 18,6 odsto dionica u slobodnoj trgovini.

Vladimir Sergejevič Lisin rođen je 7. maja 1956. godine. Prvi je posao dobio 1975. godine radeći kao mehaničar u sovjetskom rudniku uglja. Nakon studija na Sibirskom metalurškom institutu, zaposlio se kao nadzornik zavarivača u željezari Tulačermet. Vremenom je postepeno napredovao da bi postao upravnik odsjeka, voditelj trgovine 1979. i zamjenik glavnog inženjera 1986. godine.

Godine 1992. pridružio se grupi trgovaca (Trans-World Group) koji su preuzeli kontrolu nad ruskom kompanijom za proizvodnju čelika i aluminijuma, prenosi Blic.

Kad su se partneri podijelili 2000. godine, dobio je 13 odsto firme a kasnije je stekao kontrolni udio. Njegov bivši šef imenovan je ministrom za rusku metalurgiju, pa je Lisin 2000. godine postao jedini vlasnik firme Novolipetsk stil. Lisin je oženjen i ima troje dece.

Oznake: Rudnik