Ko je najviše profitirao od pandemije virusa korona?

Pandemija je mnoge ljude osiromašila, neke preduzetnike obogatila, dok su drugi postali još bogatiji.

Neke branše su u velikoj krizi, druge su odjednom jako tražene.

Među pobjednicima korone ima i Nijemaca, piše “Deutsche Welle”.

Bogat, još bogatiji, Džef Bezos

Osnivač Amazona Džef Bezos je van svake kategorije.

Kompaniji Amazon za vrijeme pandemije ide bolje nego ikad. Cijena akcije skače od rekorda do rekorda. Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu i prije pandemije, sada je postao još mnogo bogatiji i ima 160 milijardi evra.

Ilon Mask bacio oko na vrh

Pravite automobile, ali vas vrednuju kao tehnološku kompaniju!

Ilonu Masku je to uspjelo sa Teslom. Njegova kompanija je profitirala od poleta koji je pandemija na berzi izazvala oko svega što ima veze sa tehnologijom. Preduzetnik rođen u Južnoj Africi nedavno je pretekao Bila Gejtsa i sa bogatstvom koje se trenutno procjenjuje na 110 milijardi evra, kreće se prema vrhu na kojom je Bezos.

Rad kod kuće – Zum

Rad kod kuće u vrijeme pandemije je veliki blagoslov za Erika Juana.

Osnivač platforme za komunikaciju Zum, došao je u SAD iz Kine kada je imao 27 godina. Poslije nekoliko godina rada za WebEx, osnovao je sopstvenu video-platformu i 2019. otišao na berzu. Cijena akcije Zuma je eksplodirala. Neto vrijednost ljubitelja košarke Juana procjenjuje se na 16 milijardi evra.

Sport kod kuće – Peloton

Zatvorene teretane i ograničenje kontakta išli su Džonu Foliju na ruku.

Godine 2013. je bio početnik i pokušavao da dođe do kapitala za njegove umrežene sprave za vježbanje – danas ga investitori zasipaju. Cijena akcije firme Peloton se od početka pandemije utrostručila i neočekivano učinila 50-godišnjaka milijarderom.

Kreiranje prodavnica na internetu

Šopifaj (Shopify) je softver koji omogućava trgovcima da sami kreiraju internet prodavnice i povežu se sa firmam koje se bave logistikom.

Tobijas Litke stoji iza koncepta. Rodom iz Koblenca 2002. emigrirao je u Kanadu i počeo – u garaži. Šopifaj (Shopify) je sada najvrednija kanadska kompanija. Cijena akcije se više nego udvostručila od marta, a bogatstvo 39-godišnjaka procjenjuje se na 7,5 milijardi evra.

Odjednom milijarder

Vakcina protiv korone koju je razvio Biontech iz Majnca, firma čiji je suosnivač i vlasnik Ugur Šahin, prva je u Evropi dobila odobrenje za masovnu upotrebu.

To znači da je Šahin, koji se doselio iz Turske, ne samo odjednom postao svjetski poznat, već se i izuzetno obogatio. Vrijednost njegovih akcija se procjenjuje se na preko dvije milijarde evra.

Kuvanje kod kuće

Hello Fresh je firma koja vam predlaže šta da kuvate i dostavlja paket sa svim sastojcima.

Od početka pandemije – profit je više nego utrostručen, prodaja više nego udvostručena – prema tromjesečnom bilansu početkom novembra. Suosnivač i dioničar Dominik Rihter profitira od zatvorenih restorana i trenda ka kuvanju kod kuće. Još nije miljarder, ali već ima prave sastojke – i za to.

Bivša supruga – i još jednom Amazon na vrhu

Pandemija i Amazon nisu učinili bogatijim samo Džefa Bezosa – Mekenzi Skot, njegova bivša supruga, takođe je dobro zaradila zahvaljujući svom paketu akcija.

Sada je na prvom mjestu na listi najbogatijih žena na svijetu – sa bogatstvom koje se procjenjuje na skoro 60 milijardi evra.

 

 

Ostavite komentar: