“Klima” se saradnja: Kina osudila SAD zbog stavljanja devet kompanija na crnu listu

16.01.2021. | 14:17

Kina je osudila odluku američke vlade koja je stavila devet kineskih kompanija na “takozvanu crnu listu” zbog navodnih veza sa kineskom vojskom, među kojima su i proizvođač aviona Komak i proizvođač pametnih telefona Šaomi.


Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Liđijen je na konferenciji za novinare da će Kina preduzeti neophodne mjere da odlučno zaštiti legitimna prava i interese kineskih preduzeća. Džao je rekao da je administracija američkog predsednika Donalda Trampa generalizovala koncept nacionalne bezbednosti, zloupotrebila nacionalnu moć i u više navrata potisnula kineske kompanije bez ikakvog razloga, čemu se Kina čvrsto protivi.

Prema njegovim riječima, akcije SAD prekršile su principe tržišne konkurencije i međunarodna ekonomska i trgovinska pravila, što ometa normalnu ekonomsku, trgovinsku i investicionu saradnju između Kine i SAD, prenosi Međunarodni kineski radio.

Džao je istakao da Trampova administracija još jedanput svetu pokazuje šta je unilateralizam, šta su dvostruki standardi, i šta je nasilništv.

Oznake: Amerika, Crna lista