Kiše nema mjesecima: Maslinari nemaju šta da beru, cijene ulja “lete u nebo”

30.08.2020. | 17:43

Dalmatinski maslinari su očajni, kiše nema mjesecima, a stabla su puna sitnih, malih bobica iz kojih neće poteći puno ulja, piše danas Slobodna Dalmacija i zaključuje da bi to lako moglo značiti da bi cijena domaćeg maslinovog ulja, po zakonu ponude i potražnje, mogla otići u nebo.


Maslinari na ostrvima kažu da im sa koronom došla i katastrofa, a to se može vidjeti u maslinjacima. Oni su puni su malih, sitnih bobica, od kojih neke već poprimaju crnu boju.

Lišće je sparušeno žegom, stabla se suše, a najgore je mladim maslinama, koje se još ne mogu adekvatno obraniti od suše.

“Na mnogo mista berbe neće ni biti, nema se šta obrati”, kažu maslinari sa srednjedalmatinskih ostrva u ističu da će berba propasti ako za desetak dana ne padne kiša.

Na istoku Brača, upravnik Poljoprivredne zadruge Selčanka Ivica Stančić kaže da je stanje izuzetno loše, čak katastrofalno.

Jedan od najvećih maslinara na Hvaru, Ivo Lučić iz Poljica, koji je prije nekoliko godina zbog roda od 20 tona maslina dobio županijsku nagradu, ovog ljeta s tugom gleda u nebo.

“Da je kiša pala, ove bi godine bi rod bio 15 tona, a bez nje će biti mnogo, mnogo manje”, kaže on i dodaje da je pitanje i kakvo će od tog ploda biti uje, jer kad je velika suša, malsinovo ulje je gorče.

Oznake: Cijene, Masline