Kiša donosi paprene cijene voća i povrća

05.06.2019. | 15:28

Izuzetno kišno proljeće ugrozilo je razvoj većine poljoprivrednih kultura, pa je već sada izvjesno da će kasniti žetva pšenice i ječma, a na vrijeme neće stići ni sočni plodovi lubenice, paprika i drugog povrća i voća, što će se, tvrde domaći proizvođači, odraziti na skok cijena.

Ratari, povrtari i voćari širom RS početkom proljeća sa puno elana su krenuli u novi proizvodni ciklus, međutim, trud i rad većine zbog kišnog maja gotovo da su bili uzaludni, jer je pretjerana vlaga u velikoj mjeri uzela danak. Poseban problem je, kažu proizvođači, što će sa sunčanijim i toplijim vremenom uslijediti najezda štetočina i biljnih bolesti, što bi usjevima moglo zadati novi udarac, ali i povećati troškove proizvodnje, jer će biljkama trebati dodatna zaštita.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da je ova sezona jedna od najnepovoljnijih u posljednjih nekoliko godina, te da veliki broj proizvođača uveliko sabira štetu.

– Prije pet godina, kada smo imali katastrofalne poplave, presijavanje kukuruza je bilo završeno do kraja maja, a ove godine još nismo ni počeli sa tim, jer se voda nije u potpunosti povukla sa parcela. Na njivama koje nisu bile pod vodom kukuruz je u fazi usporenog rasta i zbog vlage napreduje slabo. Žetva pšenice i ječma kasniće najmanje 20 dana, a sudeći prema informacijama sa terena, doći će do pada prinosa, ali i kvaliteta – rekao je Marinković. Naveo je da je pred proizvođačima teško ljeto, ali i jesen, jer meteorolozi najavljuju visoke temperature.

– Ukoliko se to obistini, sve ono što sada radimo neće voditi ničemu. Ako dođe do rasta temperatura i kukuruz i pšenica će trebati dodatnu zaštitu, što će značiti nove troškove. Sve to će dovesti do poskupljenja proizvoda na tržištu, naročito jer se sa sličnim problemima suočavaju i proizvođači u Evropi, tako da će vjerovatno doći do deficita nekih poljoprivrednih proizvoda – naveo je Marinković.

Minuli kišni dani unesrećili su i mnoge povrtare, koji ulažu nadljudske napore da izvuku maksimum.

– Zakasnila je sadnja većine kultura, tako da će i plodovi kasniti. Šteta u rasadnicima je ogromna, jer je zbog kiše i niskih temperatura bilo neizvodljivo rasadu iznositi na njive. Brojni proizvodi su truli, a pojavile su se i razne bolesti. Mnogi povrtari ovog proljeća pare su bacili u vodu, jer su se našli u situaciji da obave zaštitu usjeva, a samo pola sata nakon toga pljusak sve sapere – kaže predsjednik Udruženja povrtara RS Brane Mastalo i dodaje da potrošače čekaju znatno više cijene krompira, kupusa, luka, lubenice i drugog povrća.

Paprene cijene najavljuje i prvi voćar Srpske Dragoja Dojčinović.

– To se već osjeća na jagodama i trešnjama, čija cijena ne pada, iako je vrhunac sezone. Kiša je na jagodama izazvala dosta truleži, što je prepolovilo rod, a prihodi trešanja su umanjeni za 70 odsto. Sada dolaze maline i ako se padavine nastave, biće velikog oštećenja i sadnica i plodova – navodi Dojčinović. Dodaje da domaće kruške neće biti ni za lijeka, a manjkaće i rakije i pekmeza, jer je slična situacija i sa šljivama.

– Vremenske neprilike najbolje su podnijele jabuke, ali dobar i kvalitetan rod mogu očekivati samo proizvođači koji su slušali savjete struke i primijenili svu potrebnu zaštitu – zaključio je Dojčinović.

Rukovodilac bijeljinskog Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri resornom ministarstvu Dragan Zarić kaže da je stanje sa usjevima u Semberiji šaroliko.

– Pšenicu je u startu pratilo ružno vrijeme. Sjetva je kasnila zbog suše, a kada je biljkama trebalo mnogo hranljivih materija, nije bilo padavina, dok je vlage sada previše – pojasnio je Zarić i dodao da su nešto bolje prošli usjevi na uzvišenijim parcelama.

Radna snaga

Brane Mastalo kaže da je nedostatak radne snage gorući problem.

– Iako smo povećali dnevnice na 40 KM, a ima proizvođača koju daju i više, radnike ne možemo naći. Tražili smo od resornog ministarstva subvencije za nabavku mašina za vađenje, kupljenje, sortiranje povrća koje mijenjaju čovjeka da bismo mogli raditi i izašli su nam u susret, tako da će mnogi kupiti mašine – dodao je Mastalo.

 

Izvor:(Glas Srpske)