Kiša bi godila: Ratari očekuju dobar prinos kukuruza

19.07.2022. | 18:56

130 dunuma pod kukuruzom ima Petar Dragojlović u Amjalijama. Kaže vrijeme je iako pretoplo, ipak poslužilo da ove godine ima dobar kukuruz.

„Kukuruz se još uvijek drži, ako bude nastavilo ovo vrijeme ja sam recimo ovdje razgovarao, svake treće godine đubrim stajnjakom svu moju zemlju koju obrađujem, da kukuruz ovo što jeste izdržo imam za sad jako dobar kukuruz. Evo on je dobijao vlagu i evo baš je kukuruz u dobrom stanju zasad, ako nastavi ovako“, rekao je Petar Dragojlović, poljoprivrednik iz Amajlja.

U zavisnosnosti od hibrida kukuruz je u fazi metličenja. Faza cvjetanja i oprašivanja je jedna od najkritičnijih za kukuruz. Ukoliko nema dovoljno vlage u zemljištu “metlica” brzo strada. Zahvaljujući nedavnim  padavinama vlage  koliko toliko ima u zemljištu za sada.  Bez obzira na visoke dnevne temperature ne bi trebalo da bude  većih problema u daljem razvoju.

„Tamo gdje je primjenjena puna agrotehnika , gdje su ljudi koristili i značajnije količine đubriva, odradili dobro zaštitu, možemo reći i gdje je bilo padavina, možemo reći da su kukuruzi u jako dobrom, možemo reći zadovoljavajućem stanju, kao što je recimo potez kraj rijeke Drine“, rekla je Radmila Našković, viši stručni savjetnik u resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede.

Zavisno od lokacija i rokova sjetve razlikuje se i trenutno stanje. Ono što je dobro  je i minimalna pojava štetočina, prenosi ATV.

„Što se tiče napada štetočina, nema nekih značajnijih, uglavnom to se može primjetiti kukuruzni plamenac ili zlatica na usjevima koji su u monokulturi, odnosno gdje se usjev na istoj parceli ponavlja više godina za redom, ali značajnijih problema za sada nemamo“, rekla je Radmila Našković, viši stručni savjetnik u resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede.

Ratari ove godine očekuju dobre prinose. Iako je kukuruz u dobrom stanju još jedna “dobra” kiša i te kako bi godila. Višegodišnji prosjek roda kukuruza u Semberiji  kreće se oko 5 -6 tona po hektaru,  a ove godine očekuje se I nešto više.

Oznake: Kukuruz, Prinos, Ratari