Katanac na bravu! Gigant proglasio bankrot na početku godine, zatvara radnje

02.01.2024. | 21:42

Renomirani njemački modni lanac Rupsamen prinuđen je da zatvori više poslovnica širom zemlje.

Kompanija je u septembru 2023. godine morala da podnese hitan zahtjev za bankrot i od tada intenzivno traži nove investitore, međutim, za sada nema uspjeha.

Direktor Markus Vorvolt sada planira da pronađe “nezavisno rješenje” i prema navodima njemačkih medija namerava da preuzme cijelu grupu. To bi moglo da bude moguće prenosom restrukturiranja na novu pravnu osobu ili kroz stečajni postupak.

Na taj način bi se u Rupsamenu moglo sačuvati do 100 radnih mjesta.

Uštede su neizbježne prilikom restrukturiranja tako da će najprije biti smanjen broj prodavnica i radnika u Augzburgu, a katanac će do kraja januara biti stavljen i na radnje u Vajlhajmu, Ajhahu, Šrobenhauzenu i Fridbergu.

Ostaće otvoreno samo sjedište u Augzburgu i još sedam poslovnica. Vorvolt naglašava da “trenutna situacija u maloprodaji i promjene potrošačkih navika” modnom lancu Rupsamen nisu ostavile drugog izbora.

Modna kuća Rupsamen osnovana je 1900. godine u Augsburgu i sve vrijeme se nalazi na istoj adresi. Jedna je od najvećih modnih kuća u Bavarskoj.

Tekstilni gigant Primark, podsjetimo, takođe je primoran da zatvori više prodajnih mjesta širom zemlje zbog krize u poslovanju. Primark se već neko vrijeme bori sa finansijskim gubicima u Njemačkoj, piše “Feniks