Kancelarija SZO u Srbiji: Uvesti potpunu zabranu pušenja na javnim mjestima

29.01.2019. | 13:24

Direktorka Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Žofija Pustai izjavila je danas da je vrijeme da Srbija konačno uvede potpunu zabranu pušenja, veće akcize na duvanske proizvode, ali i slikovne poruke upozorenja koje odavno imaju mnoge evropske zemlje.

U susret 31. januaru i obeležavanju Nacionalnog dana bez duvanskog dima, SZO upozorava da i dalje mnogo ljudi umire zbog posledica izazvanih upotrebom duvanskih proizvoda.

Žofija Pustai za RTS ističe da su cigarete i duvanski proizvodi jedna od najvećih pretnji po javno zdravlje i da godišnje od posledica toga u svetu umre sedam miliona ljudi. U Srbiji su cigarete odgovorne za 15.00 smrti godišnje.

„To je jedini proizvod koji ubija polovinu svojih korisnika, a to je moguće sprečiti. U svijetu u prosjeku puši oko 20 odsto populacije, u evropskim zemljama 28 odsto, a u Srbiji čak 37 odsto stanovnika puši“, kaže direktorka SZO u Srbiji.

Dodaje da su usvojene neke zakonske regulative, koje npr. predviđaju da ne bi trebalo da se puši u radnom prostoru. Ali, kako kaže, ipak, i dalje je u barovima i restoranima pušenje dozvoljeno.

„Ako su Turska, Rusija, Grčka, i mnoge druge zemlje, gde nismo mogli ni da zamislimo da će pušenje biti izopšteno, uvele potpunu zabranu pušenja na javnim mestima, onda to može i Srbija, koja je, da podsetim, ratifikovala konvenciju o kontroli duvana, i očekujemo da Vlada sprovede potpisano“, kaže Žofija Pustai.

Kako je istakla, duvan i duvanski proizvodi direktno su odgovorni za mnoge maligne bolesti — od raka pluća, grla i pankreasa do plućnih bolesti i kardiovaskularnih problema.

„Konvencija o kontroli duvana jasno predviđa korake koje bi trebalo preduzeti, jedan sam pomenula — da javna mesta — poput barova i restorana, budu bez duvanskog dima. Jer puši 37 odsto populacije, ali ostali ne puše, i naš zadatak je da zaštitimo te ljude, zato što ne postoji sigurna izloženost duvanskim proizvodima. Hemikalije u cigaretama su veoma štetne, a bolesti koje izazivaju mnogobrojne“, upozorava direktorka Kancelarije SZO.

Ona je pozvala donosioce odluka da uvedu slikovna upozorenja na paklicama cigareta jer je to veoma važno. Takođe, smatra da mediji imaju važnu ulogu kada sprovode kampanje prevencije.

„Pušenje je bolest zavisnosti, a u zdravstvenim ustanovama možete da dobijete neophodnu pomoć i odviknete se od tog zla. Najvažnije je da zaštitimo zdravlje ljudi, i ako mi dozvolite na kraju, rekla bih jednu važnu rečenicu na srpskom: Svaka osoba, svako dete treba da udiše čist vazduh bez duvanskog dima“, poručuje Žofija Pustai.