Kako teče naplata putarine na autoputevima u Republici Srpskoj?

23.03.2019. | 20:08

Nešto manje od pola godine nakon otvaranja autoputa “9. januar”, u “Autoputevima” sabiraju dobitke od naplate putarine.

Sa osam miliona godišnje smo došli na 11 miliona, ove godine planiramo da prikupimo 14 miliona – kažu u ovom javnom preduzeću.

Januar i februar su nam donijeli 2,5 miliona, a očekujemo još više tokom turističke sezone, ocjenjuje Dušan Topić.

“Kad govorimo o naplati putarine, imamo porast po dvije osnove. Jedna osnova je konstantni porast broja vozila na autoputevima, drugi osnov je povećanje dužine autoputeva, pogotovo činjenica da smo sada uvezali sve izgrađene autoputeve”, istakao je Dušan Topić, direktor JP “Autoputevi Republike Srpske”.

Do kraja ljeta očekujemo uvođenje zatvorenog sistema i na autoput Banjaluka-Gradiška, kao i ukidanje vaučera, koji mnogim vozačima zadaju glavobolje – obećava Topić. Putarina na dionici Banjaluka-Doboj iznosi sedam maraka – ne baš jeftino za one koji stalno putuju, ali vrijedno uštede koju nam autoput donosi, kažu vozači koje zatičemo na naplatnim kućicama kod Doboja.

“Mislim da je podnošljivo, mislim da je u redu. Jeste da mi tako često ne putujemo kao drugi, ne znam za druge uslove i olakšice za druge koji češće putuju, ali u redu je”.

“Možda malo preskupo za naše prilike, ali… sve u svemu, za mene nije, ali možda za naše prilike, za domaćine”.

“Često sam na ovom putu, sve je ok, sve je super”, istakli su vozači.

Republika Srpska trenutno ima izgrađenih 106 kilometara autoputa, ali i vrlo ambiciozne planove za budućnost. Prvi takav projekat je izgradnja koridora 5C koji će prolaziti kroz Srpsku. Ugovor za prvu fazu koridora, šest kilometara ceste od Johovca do Rudanke, potpisan je prije tri dana.

Zahvaljujući autoputu “9. januar”, od Banjaluke do Doboja se sada dolazi duplo brže. Ali planirano je da i drugi gradovi u Srpskoj budu dio njene mreže autoputeva. Dugoročno, trebalo bi da Doboj i Bijeljina budu spojeni autoputem, koji bi išao dalje – sve do granice sa Srbijom.

 

Izvor.(ATV)