Kako se kreću cijene u Evropskoj uniji: Ko ima najjeftinije, a ko najskuplje proizvode

09.06.2023. | 23:27

Cijene toalet papira, putera i kečapa više se u Velikoj Britaniji u odnosu na neke njihove najbliže komšije u Evropskoj uniji, pokazuje istraživanje koje je sproveo britanski javni servis BBC.

S druge strane, pelene i zaleđena pica su najjeftinije u ovoj zemlji. Novinari BBC-ija uporedili su cijene 23 proizvoda, što za jelo, što za svakodnevnu upotrebu, u Francuskoj, Nemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Italiji, Španiji i Holandiji.

Šta je “istraga” pokazala? Njemačka se ispostavila kao najjeftinija zemlja, dok Francuska ima najviše cijene.

Potrošači u Velikoj Britaniji plaćali su 3.80 funti (oko 4.45 evra) za toalet papir, dok isti paket u Italiji košta 2.66 funti (oko 3.10 evra), a u Nemačkoj 2.87 (oko 3.35 evra).

Konzerva tunjevine košta 1.62 funti (oko 1,89 evra), dok u Italiji cijena ide i do 3.15 funti (oko 3.70 evra), a u Španiji je nešto niža – 2.51 funti (oko 3 evra).

Istraživanje je pokazalo i da su proizvodi poput hleba, jaja i ulja, iznenađujuće, jeftiniji u Velikoj Britaniji u odnosu na zemlje Evropske unije.

Ipak, Britanci se součavaju sa visokom inflacijom, koja steže obruč oko njihove potrošačke korpe. Tačnije, sveukupna cena hrane i dalje ostaje 19 odstoviša u odnosu na period prije godinu dana, prenosi Telegraf.

Nedavno istraživanje Oksford Ekonomiks-a pokazalo je da su troškovi hrane u Velikoj Britaniji oko 7 odsto ispod prosjeka EU.

Stručnjaci navode da je veoma teško porediti cene hrane u različitim zemljama jer zavise od niza faktora, poput uvoza i politike.

Na primjer, pirinač je najjeftiniji u Velikoj Britaniji i Španiji, odnosno staje 1.26 funti (oko 1.50 evra), dok je najskuplji u Italiji, odnosno košta 2.21 funtu (oko 2.60 evra).

Jogurt je najjeftiniji u Njemačkoj i košta 72 penija (oko 80 centi), dok u Francuskoj košta skoro 2 funte (oko 2.35 evra).

Opet, u Njemačkoj je šećer najjeftiniji sa cijenom od 1.02 funti (oko 1.20 evra).

Analizu cijena svih namirnica možete pogledati na ovom linku.

Detaljno istraživanje pokazuje da je tržište hrane Velike Britanije na trećem mjestu kada je riječ o pristupačnosti cijena, odnosno da je slična cijenama na italijanskom, španskom i holandskom tržištu.

Oznake: Proizvodi