Nešković na sastanku Energetske zajednice Evrope u Beču: Rješavanje problema u energetici

Novoizabrani delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Želimir Nešković izjavio je da je na sastanku Zelenih klubova zemalja članica Energetske zajednice zaključeno da zatvaranje rudnika uglja i termoelektrana ima dubok socio-ekonomski uticaj na regione zavisne od uglja.

Nešković je rekao da to zatvaranje postaje sve izazovnije u trenutnom kontekstu rizika sigurnosti snabdijevanja i rastućih cijena energije.

“Rješavanje problema nedostatka energenata je u središtu Inicijative za pravednu tranziciju Energetske zajednice i zato je sastanak bio fokusiran na glavne preporuke o tome kako identifikovati i riješiti energetsko siromaštvo”, rekao je Nešković nakon današnjeg sastanka u Beču.

Prema njegovim riječima, na sastanku se diskutovalo i o otvorenom regionalnom Fondu za jugoistočnu Evropu, kao i oblastima transporta i zaštite životne sredine.

Nešković, koji je potpredsjednik Zelenog kluba BiH, pozvao je direktora Sekretarijata Energetske zajednice Artura Lorkovskog da posjeti BiH i upozna se na licu mjesta sa problematikom vezanom za energetske sisteme.

Ostavite komentar: