Kako da plate hranu i smještaj: Strašne muke ljudi koji su ostali bez posla u doba korone

13.08.2020. | 11:20

Gotovo trećina Amerikanaca koji su izgubili posao tokom pandemije korona virusa saopštila je da će možda imati problema da plati za hranu ili smještaj nakon što je prošlog mjeseca istekla pomoć za nezaposlene od 600 dolara nedjeljno, pokazuje istraživanje Reutersa i Ipsosa.

Prema anketi, sprovedenoj u ponedjeljak i u utorak, Amerikanci podjednako okrivljuju demokrate i republikance za prekid u isplati pomoći i višenedjeljni spor u Kongresu o njenom produženju, piše Glas Amerike.

Pomoć od 600 dolara, odobrena u okviru paketa od tri milijarde dolara koji je Kongres usvojio na početku krize, bila je od životne važnosti za desetine miliona Amerikanaca koji su ostali bez posla nakon što su zbog pandemije zatvorene brojne radnje i preduzeća.

Prestala je da se isplaćuje 31. jula, a demokratski lideri u Kongresu i Bijela kuća nisu uspjeli da se poslije višenedjeljnih pregovora dogovore o njenom produženju.

Predsjednik Donald Tramp je proteklog vikenda potpisao uredbu čiji cilj je da se obnovi isplata polovine od ranije sume, ali ekonomisti upozoravaju da će taj potez vjerovatno imati mali uticaj, čak i ako ne bude osporen pred sudom.

Gotovo trećina ispitanika, koji su učestvovali u anketi Reutersa i Ipsosa, navela je da će “im biti veoma teško da zadovolje osnovne potrebe” koje obuhvataju plaćanje kirije ili kupovinu namirnica. Polovina je saopštila je da je pod određenim stresom “ali da će moći da plati za osnovne potrebe”.

Oznake: Korona, Posao